Facebooku se je zadnji hud izpad zgodil marca leta 2019, ko njegove storitve niso bile dostopne 14 ur. Foto: Reuters
Facebooku se je zadnji hud izpad zgodil marca leta 2019, ko njegove storitve niso bile dostopne 14 ur. Foto: Reuters

Podjetje se je opravičilo za izpad in se zahvalilo uporabnikom za potrpežljivost. Dodali so, da med izpadom ni prišlo do kakšnih kraj podatkov. Izpadi so se začeli v ponedeljek okrog 17.40 po srednjeevropskem času, odpravili so jih okrog 2. ure zjutraj, obnova storitev pa je potekala postopoma.

Facebook je več ur po izpadih delovanja aplikacij v skopem sporočilu zapisal le, da imajo nekateri uporabniki težave z dostopom do aplikacije Facebook in skušajo obnoviti storitev. Do izpada je prišlo tudi na notranjem omrežju, ki ga uporabljajo le zaposleni pri podjetju.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg se je nato opravičil vsem uporabnikom za izpad, "saj se zaveda, kako se zanašamo na njihove storitve pri ohranjanju stikov z ljudmi, ki so nam pomembni".

Na spletni stran downdetector, ki spremlja delovanje spletnih strani in storitev z zbiranjem statusnih obvestil različnih virov, so dejali, da je šlo za največjo okvaro do zdaj, saj so od uporabnikov po vsem svetu prejeli kar 10,6 milijona prijav napake.

Žvižgačka: Facebook širi sovraštvo

Že pred tem je imel Facebook težave zaradi razkritij žvižgačke Frances Haugen, ki je časopisu Wall Street Journal predala interne dokumente. Ti dokazujejo, da se je vodstvo podjetja zavedalo škode, ki jo povzročajo njihovi produkti in odločitve. Haugen je to v nedeljo povedala tudi na televiziji CBS, danes pa bo zaslišana v kongresu. Vmes je sama prijavila Facebook, ker da so notranje raziskave podjetja pokazale, kako širi sovraštvo in dezinformacije, dodatno polarizira družbo, posebej Instagram pa da lahko škoduje duševnemu zdravju najstnic.

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar, je sporočilo Frances Haugen podobno, če ne še bolj uničujoče, kot so trditve nekdanje Facebookove informatičarke Sophie Zhang. Potem ko so jo odpustili, je Zhang spomladi opozorila, da imajo nekatere države na Facebooku lažne profile, drugod pa s pomočjo družbenih omrežij manipulirajo z javnim mnenjem. Nove obtožbe temu dodajajo razsežnost.

Mark Zuckerberg je v enem dnevu izgubil šest miijard premoženja. Foto: Reuters
Mark Zuckerberg je v enem dnevu izgubil šest miijard premoženja. Foto: Reuters

Vodstvo naj bi se vsega tega dobro zavedalo, a naj bi ga zanimala le rast števila uporabnikov in dobiček. Frances Haugen je tako izjavila: "Pri Facebooku so ugotovili, da sprememba algoritmov v korist javne varnosti povzroča, da ljudje na omrežju preživijo manj časa. Zato bodo videli manj oglasov in podjetje bo zaslužilo manj."

Ljudi privlačijo nasilje in konflikti. Algoritme so sicer spremenili v času lanskih ameriških volitev, ko je kazalo, da lahko razmere uidejo izpod nadzora. Haugen je po poročanju Stoparja dodala: "Takoj po koncu volitev so jih spremenili nazaj, k prejšnjim nastavitvam, ker dajejo dobičku prednost pred varnostjo. To se mi resnično zdi kot izdaja demokracije."

Wall Street Journal na podlagi njenih informacij že od 13. septembra objavlja vrsto člankov z naslovom "Dosje Facebook".

Hud padec vrednosti podjetja

Zuckerberg je zaradi objav žvižgačke in zaradi izpada v ponedeljek popoldne izgubil najmanj šest milijard dolarjev premoženja, v nekaj tednih pa skupaj 140 milijard dolarjev.

Bloomberg ga zdaj s 121,6 milijarde dolarjev uvršča na 5. mesto najbogatejših na svetu za Billom Gatesom. Delnice Facebooka so se v ponedeljek pocenile za skoraj pet odstotkov, od sredine septembra pa doslej že za skupaj 15 odstotkov.

Izpad Facebooka in njegovih aplikacij