V Evropskem parlamentu zaslišanja komisarskih kandidatov pripravljajo za zadnji teden septembra, glasovanje o Junckerjevi ekipi pa mesec dni pozneje. Foto: Reuters
V Evropskem parlamentu zaslišanja komisarskih kandidatov pripravljajo za zadnji teden septembra, glasovanje o Junckerjevi ekipi pa mesec dni pozneje. Foto: Reuters

Z izbiro italijanske zunanje ministrice Federice Mogherini za novo zunanjepolitično predstavnico EU-ja in poljskega premierja Donalda Tuska za novega predsednika Evropskega sveta so vodilni evropski položaji zapolnjeni.

Zdaj se začenja finale oblikovanja Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja. Ekipo naj bi predstavil ta teden in takrat bo tudi jasno, koga je izbral za kandidata iz Slovenije. Še vedno namreč čaka na Belgijo, ki zaradi pogajanj o vladi še ni ponudila imen svojega kandidata - dal naj bi ji še tri dni časa.

Alenka Bratušek ali Tanja Fajon?
Koga bo izbral izmed treh slovenskih kandidatov, Juncker ne komentira, le evropski diplomatski vir ga je citiral, češ da naj bi izbral Alenko Bratušek, in ne evropske poslanke Tanje Fajon. Minister Karel Erjavec tako rekoč nima možnosti, saj skuša Juncker izpolniti zahtevo Evropskega parlamenta po vsaj devetih komisarkah, kot jih je zdaj, sicer komisije ne bo podprl.

Juncker jih zato vabi z obljubo o podpredsedniških mestih in močnih resorjih. Korak k temu je konec tedna naredila Danska in predlagala gospodarsko ministrico Margrethe Vestager, nekaj držav naj bi razmišljalo, da umaknejo moškega in predlagajo žensko. Danska je s predlaganjem liberalke tudi nekoliko popravila politično neravnotežje, saj naj bi se zdaj komisija s 17 konservativnimi imeni nagnila precej na desno.

Po objavi imen bo Juncker po napovedih opravil pogovor z vsemi 26 kandidati, razdelitev resorjev pa naj bi predvidoma sporočil naslednji torek ali sredo. A kadrovska kupčkanja ta konec tedna so prinesla tudi mehčanje nekaterih stališč glede resorjev - po pisanju tamkajšnjih medijev naj bi nemška kanclerka Angela Merkel umaknila nasprotovanje imenovanju francoskega komisarja na gospodarski resor, Britancu pa naj bi se vendarle nasmihalo vodenje finančnih storitev.

Erika Štular, Druga jutranja kronika