Se stolček nasmiha Alenki Bratušek ali pa morda Tanji Fajon? Foto: EPA
Se stolček nasmiha Alenki Bratušek ali pa morda Tanji Fajon? Foto: EPA
V Evropskem parlamentu si želijo najmanj devet žensk. Foto: EPA

"Evropske komisije z manj ženskami kot v sedanji ne bomo podprli," so opozorili evropski socialisti. Nezadovoljni so tudi evropski liberalci.

Voditelji članic EU-ja naj bi v soboto na izrednem zasedanju v Bruslju odločili, kdo bo na visokem zunanjepolitičnem položaju nasledil Britanko Catherine Ashton in kdo bo v vlogi predsednika Evropskega sveta nasledil Belgijca Hermana Van Rompuya. Del kadrovske kombinatorike je tudi celotna sestava nove komisarske ekipe.

Juncker brez konkretne številke
Juncker že vseskozi vztrajno poudarja, da želi zadostno število žensk, a številke ni konkretno opredelil. V Evropskem parlamentu pa so že pred poletnim premorom napovedali, da komisije z manj ženskami kot v sedanji ne bodo podprli. Evropski socialisti in liberalci sedaj v pričakovanju sobotnega vrha ponavljajo to opozorilo.

"Od julijske izvolitve se bodoči predsednik Komisije Jean-Claude Juncker močno trudi oblikovati svojo ekipo. A kljub temu so bile doslej predlagane le štiri ženske - od 27 evropskih komisarjev ... To je polovica manj kot v Barrosovi komisiji, kar je preprosto nesprejemljivo," je posvaril vodja evropskih socialistov (S&D) Gianni Pittella.

Ob tem evropski socialisti pozivajo zlasti tiste članice, ki niso še nikoli imenovale ženske, naj prispevajo k spolnemu ravnovesju. Junckerja pa pozivajo, naj vztraja pri zavezi, da bo nova komisija politično uravnotežena ter da bodo na položajih ustrezni ženske in moški. "Da bi zagotovili več rasti, služb, upanja in socialne pravice, potrebujemo nove, dinamične in verodostojne obraze," še poudarjajo.

Opozorila pred neuravnoteženostjo
Svarila prihajajo tudi iz vrst liberalcev, tako zaradi pomanjkanja žensk kot zaradi neuravnoteženosti in neustrezne zastopanosti liberalcev na vodilnih položajih. "Zdi se, da predlagana komisija v marsičem ne bo izpolnila pričakovanj. Komisija, ki se trenutno nakazuje, za nas preprosto ni sprejemljiva," je opozoril vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt. "Prvič, trenutno šteje le štiri ženske. Drugič, jeziček na politični tehtnici se pretirano nagiba v korist konservativne Evropske ljudske stranke (EPP), saj je precej več kot polovica pričakovanih komisarjev iz te politične družine. In končno, glede na pričakovana imenovanja na vodilne položaje v evropskih institucijah grozi, da proevropske liberalne sile ne bodo zastopane."

Viri pri EU-ju so sicer v minulih dneh nakazali, da bi parlament utegnil privoliti v manj kot devet žensk, če bi te dobile pomembne resorje in podpredsedniške položaje. Da bo moral ravnovesje med spoloma ob morebitnem nezadostnem številu žensk doseči z dodelitvijo pomembnih resorjev in podpredsedniških položajev ženskam, je javno izjavil tudi Juncker sam. A najbolj sveža sporočila iz parlamenta kažejo, da bo ta vztrajal pri številki devet.

Juncker je že prejel predloge za komisarske kandidate od vseh članic Unije, razen od Belgije. Ženske so predlagale le štiri članice - Bolgarija komisarko za humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalino Georgievo, Švedska komisarko za notranje zadeve Cecilio Malmström, Češka ministrico za regionalne zadeve Vero Jourovo in Italija zunanjo ministrico Federico Mogherini.

Se stolček obeta Bratuškovi?
Poleg tega so znani naslednji posamični kandidati: Avstrijec Johannes Hahn, Estonec Andrus Ansip, Finec Jyrki Katainen, Hrvat Neven Mimica, Irec Phil Hogan, Latvijec Valdis Dombrovskis, Litovec Vytenis Andriukaitis, Maltežan Karmenu Vella, Nemec Günther Oettinger, Slovak Maroš Šefčovič, Britanec Jonathan Hill, Francoz Pierre Moscovici, Madžar Tibor Navracsis, Poljak Radek Sikorski, Portugalec Carlos Moedas, Grk Dimitris Avramopulos, Romun Dacian Ciolos in Španec Miguel Arias Canete.

Slovenija je predlagala seznam, na katerem so premierka v odhodu Alenka Bratušek, evropska poslanka Tanja Fajon in zunanji minister Karl Erjavec. Več imen, vključno z ženskami, naj bi predlagali tudi Danska in Nizozemska; imena niso javno znana. Seznam naj bi poslal tudi Ciper, a po navedbah ciprskih medijev sta na njem dva moška. Pričakovati je, da bo žensko predlagala tudi Belgija, kjer se trenutno kot morebitna kandidata najresneje omenjata evropska poslanka desne sredine Marianne Thyssen in zunanji minister Didier Reynders.