Mesić: Gremo v gostilno. Slovenci plačate. Foto: EPA
Mesić: Gremo v gostilno. Slovenci plačate. Foto: EPA
Angela Merkel, Jadranka Kosor
Bo vsestranski optimizem na najvišjih političnih ravneh dobil realno podlago za rešitev mejnega spora? Foto: EPA
Slovenija umika blokado, pogovori o meji se nadaljujejo

Na novinarsko vprašanje, kdo je zaslužen za petkov dogovor, je Mesić, ki se v Splitu udeležuje praznovanja 65. obletnice obnove Hajduka, dejal, da je manj pomembno, kdo je koliko prispeval k dogovoru, da pa je dejstvo, da je "premierka zabila gol", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Kljub temu je pristavil, da so zaslužni vsi, ki so argumentirano zastopali Hrvaško v vseh institucijah. Najpomembnejše pa je po njegovem to, da je Evropa dojela, da Hrvaška lahko uresniči svoj strateški cilj.

V svojem znanem slogu je še pristavil, da bodo Slovenci in Hrvati po rešitvi spora o meji to skupaj proslavili v gostilni, plačati pa bi morali Slovenci, ker so prvi vstopili v EU, še navaja Hina.

Po predstavnikih držav v regiji, evropskih institucij ter State Departmenta je dogovor Kosor - Pahor pozdravila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. V pogovoru s hrvaško premierko Jadranko Kosor v Stuttgartu v petek zvečer je izrazila zadovoljstvo s petkovim dogovorom Hrvaške in Slovenije. Zadovoljna je, da bo Hrvaška nadaljevala pogajanja z EU-jem in da se rešujejo odprta vprašanja med državama.

Kosorjeva je nemško kanclerko seznanila z dogovorom, ki ga je predtem na pogovorih v Ljubljani dosegla s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem, o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z EU-jem in o rešitvi spora o meji s posredovanjem Evropske unije. Merklova je ob tem podprla nadaljevanje hrvaških pristopnih pogajanj."S tem dogovorom nihče ni na izgubi, želeli smo ustvariti situacijo, v kateri vsi dobijo," je po pogovoru dejala Kosorjeva. "Počasi, a zanesljivo iščemo model za rešitev spora o meji," je dodala. Kosorjevo je v Stuttgartu spremljal tudi zunanji minister Gordan Jandroković.


Slovenija umika blokado, pogovori o meji se nadaljujejo