Korita so odstranili že hrvaški policisti. Foto: Matjaž Tančič
Korita so odstranili že hrvaški policisti. Foto: Matjaž Tančič
Jadranka Kosor in Borut Pahor
Premierja obeh držav sta v petek dosegla dogovor glede umika slovenske blokade pri pristopnih pogajanjih Hrvaške. Foto: Reuters

Pred dvema dnevoma se je lotil odstranjevanja ovir na cesti do parcele, hrvaški policisti pa so ga opomnili, naj si pred začetkom del priskrbi dokumente pristojnih slovenskih institucij. V sredo se je lotil odstranjevanja robnika na cesti do svoje parcele. Kot trdi, je poseg v skladu s sklepom okrožnega sodišča v Piranu, ki je odločilo, naj se na cesti odstranijo vse ovire. Hrvaški policisti so po besedah Jorasa že odstranili korita z rožami, sam pa je, kot pravi, želel s cestišča umakniti robnik, ki je oteževal vožnjo z avtomobili.

"Hrvaški policisti so pristopili na drugačen način kot nekoč," je dejal Joras. Kot je še dejal, so v preteklosti dostop do njegovega doma ovirali, tokrat pa so ga opomnili, naj pred posegom pridobi soglasje pristojnih slovenskih institucij. Zahteva, ki jo je Joras naslovil na direkcijo za ceste, je po njegovih besedah v postopku, soglasje pa pričakuje v kratkem.

Dogovor glede spornih dokumentov
Premierja Slovenije in Hrvaške Borut Pahor in Jadranka Kosor sta v petek namreč dosegla dogovor, da Hrvaška prizna ničnost dokumentov, Slovenija pa umika blokado pristopnih pogajanj z EU-jem. Pahor in njegova hrvaška kolegica sta za skupno mizo sedla v Ljubljani, srečanja pa sta se udeležila tudi zunanja ministra obeh držav. Pahor je pojasnil, da je Kosorjeva v izjavi oziroma pismu, ki ga je iz vladne palače po telefaksu poslala švedskemu predsedstvu, zapisala, da "noben dokument, stališče, pisna ali ustna izjava v okviru pogajalskega procesa ne prejudicira končne rešitve meje".

V pismu je tudi izpostavila, "da noben dokument ali dejanje" po 25. juniju 1991 "nima pravnega učinka na nobenem arbitražnem sodišču in tudi ne prejudicira izida nobenega izmed postopkov". Pahor pa je razložil, da bo Slovenija umaknila blokado Hrvaške, in dodal: "Zmagovalki sta obe državi."

Švedsko predsedstvo EU-ja je ministrica tudi seznanila, "da mejni spor rešuje mednarodna arbitraža, kot je predlagala Evropska komisija", pogajanja o arbitražnem sporazumu pa se "bodo nadaljevala tam, kjer so se končala", končala pa so se 15. 6. letos, je dodal Pahor.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je dejal, da je to prvi korak, in poudaril, da je bilo izgubljenega veliko časa.