Zdravniki brez meja so pozvali k takojšnji evakuaciji ranljivejših skupin iz begunskega taborišča Moria na Lezbosu. Foto: Reuters
Zdravniki brez meja so pozvali k takojšnji evakuaciji ranljivejših skupin iz begunskega taborišča Moria na Lezbosu. Foto: Reuters

Skupine za človekove pravice že dlje opozarjajo na nevzdržne razmere v taborišču, pristojne oblasti pa so se zdaj odzvale z ukrepom, da bodo 2.000 prosilcev za azil nastanile na celini, poroča Al Džazira.

"Stanje v Morii je resnično težko, na koncu zmogljivosti," je dejal vladni predstavnik Dimitris Tzanakopulos. Kot poroča BBC, iz begunskega taborišča uhajajo odplake, zaradi česar lokalne oblasti celo grozijo z zaprtjem. Iz Morie so že čez poletje preselili 3.000 ljudi, dodatnih 700 prejšnji teden, do konca septembra pa jih bodo preselili še 2.000.

Samopoškodbe in poskusi samomorov
Zdravniki brez meja so pozvali k nujni evakuaciji ranljivejših skupin in njihovi nastanitvi na kopnem oziroma ustrezni preselitvi v druge države EU-ja, pri čemer navajajo več poskusov samomorov in samopoškodb med otroki, kot tudi vedno več primerov spolnih napadov.

Na grške otoke pa še vedno prihajajo novi prebežniki, samo med petkom in soboto jih je obalo Lezbosa doseglo 600.

EU in Turčija sta leta 2016 sklenila dogovor o ustavitvi prihoda prebežnikov v Evropo, tisti, ki prispejo na grške otoke, jih zadržijo v pripornih taboriščih in jih v primeru neodobritve prošnje za azil vračajo v Turčijo. Zaradi množičnih prošenj za azil, ki jih pristojne oblasti ne preučijo dovolj hitro, so postala begunska taborišča na grškem otoku prenatrpana.