Malta je Aquariusu dovolila vplutje, potem ko se je pet članic EU-ja dogovorilo o sprejemu prebežnikov na krovu. Foto: EPA
Malta je Aquariusu dovolila vplutje, potem ko se je pet članic EU-ja dogovorilo o sprejemu prebežnikov na krovu. Foto: EPA

Pred odločitvijo petih držav, in sicer Francije, Nemčije, Luksemburga, Portugalske in Španije, so Španija, Tunizija in Malta ladji prepovedovale vplutje. Na Aquariusu so prebežniki, ki so jih rešili z ladij ob Libiji. Malta je sprva zahtevala, da se jih mora prepeljati v Libijo, Tunizijo ali na italijanski otok Lampedusa, ki so bili vsi bližje.

Malteška vlada je sporočila, da so poleg omenjenih prebežnikov v ponedeljek na Malto prepeljali še dodatnih 114 prebežnikov, rešenih na morju. Od teh jih bo 60 prav tako razdeljenih med članice Unije.

Španski premier Pedro Sánchez je dejal, da bo Španija sprejela 60 ljudi. Portugalska pa jih bo sprejela 30 z Aquariusa in drugih ladij, ki so prispele na Malto.

Španija je junija sprejela 629 večinoma podsaharskih Afričanov, ki so bili na Aquariusu, kar je po Sánchezovih besedah pomagalo pri sklenitvi zadnjega dogovora, ki ga je Malta označila za "konkreten primer evropskega vodenja in solidarnosti".

Znak majhnega napredka
Zadnji spor glede sprejema prebežnikov, ki bežijo pred vojnami in revščino, po poročanju Reutersa kaže, kako malo političnega napredka je bilo doseženega, odkar so evropski voditelji junija dosegli sporazum glede migracij, katerega namen naj bi bil bolj pomiriti nasprotna stališča kot ponuditi konkretne rešitve.