Dolžniška kriza v Grčiji je zamajala temelje celotnega evrskega območja. Foto: EPA
Dolžniška kriza v Grčiji je zamajala temelje celotnega evrskega območja. Foto: EPA
Evro
Po optimističnem scenariju bi se grški javni dolg do leta 2020 zmanjšal na 120 odstotkov BDP-ja. Foto: EPA

Grški premier Jorgos Papandreu je v ponedeljek presenetil, ko je napovedal razpis referenduma o novem dogovoru za celovito rešitev evra in hkrati napovedal tudi glasovanje o zaupnici, ki naj bi bilo v petek.

"Izraz zaupanja v prihodnjo politiko je zdaj bolj potreben kot kadar koli," je dejal grški premier in dodal, da bo odločitev grškega ljudstva obvezujoča. "Če ljudje ne bodo hoteli novega dogovora, ne bo sprejet," je poudaril Papandreu, ki je bil deležen kritik tudi v svoji stranki zaradi varčevalnih ukrepov, ki so sprožili val stavk in protestov v Grčiji.

Poslanka Papandreujeve vladajoče socialistične stranke Milena Apostolaki je parlamentu poslala pismo, da izstopa iz poslanske skupine in da bo neodvisna poslanka. S tem ima koalicija še 152 sedežev v 300-članskem parlamentu.

Poslanec socialistov Vaso Papandreu, ki ni v sorodu s premierjem, je pa vodja parlamentarnega odbora za gospodarstvo, pa je pozval, naj politični voditelji oblikujejo vlado narodne enotnosti in naj se čim prej razpišejo predčasne volitve.

Podobno je vodja opozicijskih konservativcev Antonis Samaras zahteval predčasne volitve. Kot pravi, je premierjev poziv k referendumu in glasovanju o zaupnici "ločevalen in izsiljevalen".

Opozorila iz Evrope
Napoved referenduma je sprožila odzive politikov tudi v Evropi. V Nemčiji je vodja poslanske skupine koalicijskih liberalcev (FDP) Rainer Brüderle opozoril, da bo Grčija, če ne bo izpolnila obveznosti, bankrotirala. Takrat bodo morale evropske države ščititi sebe in Grčija bo morala ugotoviti, kako bo prišla iz tega položaja.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je dejal, da je napoved referenduma nepričakovana odločitev, ki povzroča negotovost po nedavnem vrhu evropskih voditeljev in pred pomembnim srečanjem skupine G20. Predstavniki vodilnih razvitih držav in držav v razvoju, združenih v skupino G20, se bodo v Cannesu sešli v četrtek.

Trgi so po napovedi referenduma zaznali krepke padce. Pariški borzni indeks CAC 40 in frankfurtski DAX sta doslej izgubila več kot pet odstotkov, londonski FTSE 100 se je znižal za tri odstotke. Prav tako se je krepko znižal tečaj evra.

Načrt za rešitev evra, sprejet pretekli teden, vključuje dogovor z bankami za znaten odpis grškega dolga, dokapitalizacijo bank in krepitev reševalnega sklada za preprečitev širjenja krize. Ob prispevku iz javnih sredstev v višini 130 milijard evrov in privolitvi bank v 50-odstotni odpis nominalne vrednosti grških državnih obveznic bi se grško dolžniško breme s 160 odstotkov do leta 2020 zmanjšalo na 120 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta prepričana, da so rešitve v okviru prejšnji teden sprejetega načrta za rešitev evra najboljše za Grčijo. O tem sta se tudi pogovarjala z grškim premierjem.

Barroso in Van Rompuy sprejemata v vednost namero grških oblasti, da skličejo referendum o doseženem dogovoru, in sta prepričana, da bo Grčija izpolnila zaveze, ki jih je dala območju evra in mednarodni skupnosti.