Ukrajinci so po odločitvi Janukoviča, da sporazuma ne parafira, odšli na ulice. Foto: Reuters
Ukrajinci so po odločitvi Janukoviča, da sporazuma ne parafira, odšli na ulice. Foto: Reuters

Gostiteljica vrha, litovska predsednica Dalia Grybauskaite, je ob parafiranju sporazumov z Gruzijo in Moldavijo dejala, da Vzhodno partnerstvo deluje in daje rezultate. Poudarila je tudi, da bo potrebnega še veliko dela, preden bosta sporazuma podpisana in uveljavljena. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy pa je dejal, da je v odnosih med EU-jem ter Moldavijo in Gruzijo nastopil zelo pomemben trenutek. Poudaril je še, da imata obe državi "zgodovinske povezave" z EU-jem. "Delimo isto kulturo in vrednote," je dejal.

Tudi za predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa je bilo parafiranje "pomemben mejnik". Kot je pojasnil, bosta sporazuma okrepila trgovino ter prinesla skupne standarde na številnih področjih.

Moldavski premier Iurie Leanca je dejal, da sporazum predstavlja jasno pot naprej, ki bo njegovo državo nekega dne zagotovo pripeljala v Evropsko unijo. "Moldavija je evropska država, ki želi pripadati družini," je dejal, gruzijski predsednik Giorgi Margvelašvili pa je že ob začetku vrha poudaril, da so Gruzijci Evropejci, a iz zgodovinskih in geopolitičnih razlogov niso mogli sodelovati v začetnih fazah evropske integracije.

Na vrhu v litovski prestolnici so se v četrtek zbrali voditelji 28 članic Unije, med njimi slovenska premierka Alenka Bratušek, ter šestih nekdanjih sovjetskih republik - Ukrajine, Belorusije, Armenije, Azerbajdžana, Gruzije in Moldavije.

Kijev se je uklonil pritiskom Moskve
Načrtovano je bilo, da bo EU na vrhu sklenil pridružitveni sporazum z Ukrajino, a je Kijev tik pred zdajci pod pritiskom Rusije od tega odstopil. Unija sicer zatrjuje, da vrata za Ukrajino ostajajo odprta. Gostiteljica vrha, litovska predsednica, pa je ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča vnovič pozvala, naj nadaljuje povezovanje z EU-jem. "Ukrajinsko vodstvo izbira pot, ki ne vodi nikamor," je dejala.

Janukovič je zatrdil, da namerava Ukrajina "v bližnji prihodnosti" podpisati pridružitveni sporazum. Dodal je, da premor v procesu sklepanja sporazuma ne pomeni ustavitve sprejemanja reform v Ukrajini, ki so nujne za nadaljevanje procesa evropske povezave. Janukovič je še poudaril, da Kijev pred podpisom sporazuma z EU-jem potrebuje evropsko gospodarsko in finančno pomoč.