Nemško ustavno sodišče si je vzelo še dva meseca časa za premislek. Foto: Reuters
Nemško ustavno sodišče si je vzelo še dva meseca časa za premislek. Foto: Reuters
Francois Hollande
Francoski predsednik se je bolj kot v varčevalne ukrepe usmeril v rast, vendar obljublja "očiščenje" francoskih javnih financ. Foto: Reuters

Oba ukrepa je nemški parlament potrdil že junija, a še nista začela veljati zaradi postopka pred ustavnim sodiščem.

Ker sta obe pogodbi v postopku ustavne presoje, nemški predsednik Joachim Gauck ne more podpisati zakona, s katerim bi Nemčija dokončno ratificirala ukrepa.

Nemško ustavno sodišče bi moralo v postopku presoditi do konca tega meseca, a je odločitev prestavilo na 12. september.

S tem je zadržano izvajanje 500 milijard evrov vrednega ESM-ja, ki je namenjen za pomoč državam v boju z dolžniško krizo. ESM namreč ne more začeti veljati, dokler ga ne potrdi največje evropsko gospodarstvo.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je prejšnji teden opozoril, da bi lahko imela blokada ukrepov za Nemčijo katastrofalne posledice.

"Dvom o ustavnosti ali pripravljenosti Nemčije na spopad z nevarnostjo za stabilnost območja evra bi lahko privedla do občutne krepitve dozdajšnjih kriznih simptomov," je dejal Schäuble.

"Ustava ni spisana za nekaj let"
Francoski predsednik Francois Hollande je v soboto napovedal, da Francija fiskalnega pravila ne bo zapisala v ustavo, saj po njegovem mnenju zaveze, ki je potrebna samo za nekaj let, ni pametno zacementirati.

"Ustava ni spisana za nekaj let," je v televizijskem pogovoru poudaril Hollande in ob tem obljubil, da bo francosko gospodarstvo spravil na pot okrevanja, pri čemer se bo bolj osredotočal na rast kot pa na varčevalne ukrepe.

"Prva prioriteta je zaposlenost. Narediti je treba vse, da bo zaposlenost ob koncu mojega petletnega mandata čim višja," je dejal. Zagotovil je, da bo Francija "počistila" svoje javne finance.

"Obvladovali bomo trošenje, privarčevali bomo," je dejal francoski predsednik.