Hrvaška je pristopno konferenco le dočakala. Foto: Reuters
Hrvaška je pristopno konferenco le dočakala. Foto: Reuters
Reška ladjedelnica
Urejanje področja ladjedelništva je ena največjih težav Hrvaške na poti v EU. Foto: EPA
Hrvaška odprla in zaprla 11 pogajalskih poglavij

Pogajalska konferenca, ki sta se je poleg Jandrokovića udeležila njegov švedski kolega Carl Bildt, evropski komisar za širitev Olli Rehn in predstavnik Slovenije pri EU Igor Senčar, je trajala le kratek čas. Hrvaška je tako odprla šest poglavij, pri katerih je imela Slovenija prej zadržke s prejudici, torej prost pretok kapitala, davčna politika, kmetijstvo in razvoj podeželja, varnost prehrane, veterinarska in fitosanitarna politika, pravica, svoboda in varnost ter regionalna politika.

Začasno pa je zaprla pet poglavij, pri katerih je Slovenija prej opozarjala na vprašanje prejudicev: o prostem pretoku delavcev, pravu družb, carinski uniji, statistiki in čezevropskih omrežjih. Država lahko poglavja do konca pogajanj zapre le začasno.

Tri poglavja ostajajo zaprta
Tri poglavja - ribištvo, okolje ter zunanja, varnostna in obrambna politika, ki so sicer pripravljena za odprtje, pa ostajajo zaprte. Slovenija ima pri teh poglavjih namreč vsebinske zadržke, da Hrvaška ne izpolnjuje pogojev za odprtje teh poglavij, ne gre pa za zadržke, povezane z vprašanjem prejudicev.
Hrvaška prav tako še ni dobila zelene luči Evropske komisije za dve poglavji. Pri vprašanju konkurence se namreč še ni uredilo preoblikovanje ladjedelnic, pri vprašanju pravosodja pa ima zaradi sodelovanja z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zadržke več članic Unije.
Hrvatje so do zdaj odprli 28 in začasno zaprli 12 poglavij od skupno 35, a pogajanja dejansko potekajo le za 33, saj pri dveh pravmega reda EU ni potrebne prenesti v nacionalno pravo.

Hrvaška se spet pogaja
Po slabem letu dni danes Hrvaška namreč spet nadaljuje pogajanja za Evropsko unijo, hkrati pa je to priložnost za ponovni začetek pogajanj o reševanju mejnega vprašanja s Slovenijo, kjer bodo obravnavali drugi Rehnov predlog. Pogajanja so sicer zastala sredi junija.

Zastoj decembra lani
Zastoj Hrvaške na poti v EU se je začel lani oktobra, ko je Slovenija prvič javno opozorila na vprašanje prejudiciranja vprašanja meje v pogajalskih dokumentih Hrvaške. Kandidatka je do konca leta še napredovala pri peščici poglavij, a od decembra naprej so njena pogajanja popolnoma zastala. Tokratna pristopna konferenca je prva po decembru, čeprav po navadi potekata vsaj dve na pol leta.

Hrvaška odprla in zaprla 11 pogajalskih poglavij