Voditelji EU-ja so k sklenitvi hrvaških pogajanj z Unijo pozvali tik pred praznovanjem 20. obletnice samostojnosti države. Foto: EPA
Voditelji EU-ja so k sklenitvi hrvaških pogajanj z Unijo pozvali tik pred praznovanjem 20. obletnice samostojnosti države. Foto: EPA
Konec hrvaških pogajanj

Na zadnji pristopni konferenci v Bruslju je zaprla še poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah, konkurenci, finančnih in proračunskih določbah in poglavje razno.

Politični dogovor o tem so pretekli teden dosegli že voditelji članic Unije, ki so pozvali k sklenitvi pogajanj do konca junija, potem ko je Evropska komisija ocenila, da je država na to pripravljena, in kot ciljni datum vstopa predlagala 1. julij 2013.

Vse članice morajo pogodbo ratificirati
Naslednji korak za Hrvaško na poti v EU je podpis pristopne pogodbe, ki se pričakuje do konca leta. Nato pa bo stekel proces ratifikacij te pogodbe v državah članicah, ki običajno traja leto in pol. Izpolnjevanje zavez Hrvaške do njenega vstopa bo pozorno nadzorovano.

Tudi madžarski uspeh
Hrvaška bo pogajanja končala le nekaj ur pred iztekom madžarskega predsedovanja, ki si je sklenitev pogajanj s slovensko sosedo zastavilo za eno glavnih prioritet in si je za to tudi močno prizadevalo ob podpori komisije. Na konferenci bodo sodelovali vodja hrvaške diplomacije Gordan Jandroković, madžarski zunanji minister Janos Martonyi in komisar za širitev Štefan Füle.

Hrvaška je morala v pogajanjih svojo zakonodajo uskladiti z evropsko. Proces je bil razdeljen na 35 delov ali poglavij. Zaradi slabe izkušnje z Bolgarijo in Romunijo je bil EU v pogajanjih s Hrvaško strožji kot v pogajanjih z 12 državami, ki so se Uniji pridružile leta 2004 in 2007.

Konec hrvaških pogajanj