Hrvaški predsednik Ivo Josipović je bil v sredo v Bruslju, kjer mu je predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy dejal, da je Hrvaška približno dve desetletji po razglasitvi samostojnosti
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je bil v sredo v Bruslju, kjer mu je predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy dejal, da je Hrvaška približno dve desetletji po razglasitvi samostojnosti "blizu še enemu zgodovinskemu mejniku". Foto: Reuters

To tlakuje pot Hrvaške v EU kot 28. članice 1. julija 2013. Danes je zgodovinski dan za Hrvaško in Unijo.

Jose Manuel Barroso
Štefan Füle
Füle je prepričan, da bodo vse članice Unije vstop Hrvaške brez težav podprle. Foto: Reuters

Predsednik komisije Jose Manuel Barroso je sporočil, da je predlagal zaprtje zadnjih štirih poglavij v pristopnih pogajanjih s Hrvaško. "To tlakuje pot Hrvaške v EU kot 28. članice 1. julija 2013. Danes je zgodovinski dan za Hrvaško in EU," je sporočil.

Strogo pogojevanje je bilo nujno
Vodja komisije je ob tem "pomembnem trenutku zaploskal" hrvaškim oblastem, predvsem zdajšnji vladi, za trdo delo v zadnjih letih in čestital Hrvatom, saj bo pridružitev družini EU po njegovih besedah v prvi vrsti njihov uspeh.

Barroso je še zatrdil, da so bila pogajanja težka in da so veljali strogi pogoji za odpiranje in zapiranje poglavij, ki pa so zdaj izpolnjeni. Strogo pogojevanje se je po njegovih besedah izplačalo, saj je Hrvaška zdaj res pripravljena na korak naprej.

Ta pomemben korak Hrvaške na poti k članstvu v EU-ju je po Barrosovih besedah tudi signal preostali regiji Zahodnega Balkana, da širitev deluje, da EU misli resno s svojimi zavezami in da se reforme izplačajo.

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je z velikim zadovoljstvom in veseljem pozdravil novico, da je Hrvaška po oceni Evropske komisije pripravljena končati pristopna pogajanja z EU. "Sloveniji je vsekakor v interesu, da Hrvaška čim prej postane osemindvajseta država članica EU," je poudaril Žbogar in dodal: "Hrvaška je sosednja država in s Slovenijo jo veže mnogo skupnega. Sodelovanje na vseh področjih se bo s članstvom Hrvaške v EU-ju samo še dodatno okrepilo. Minister je ob tem še izrazil pričakovanje, "da bodo hrvaška pogajanja za članstvo v EU-ju končana v kratkem, zelo verjetno še v tem mesecu".

"Zato upam, da bo napredek Hrvaške navdih drugim partnerjem v regiji, da osvežijo prizadevanja za uresničevanje reform v dobro njihovim ljudem. To je tudi v interesu EU-ju," je še poudaril predsednik komisije.

Zdaj na potezi še članice
Evropski komisar za širitev Štefan Füle pa je povedal, da je delo Evropske komisije, ki se v imenu držav članic pogaja z državo, ki želi postati članica Unije, zdaj končano. Zdaj so na vrsti države članice, da podajo dokončno oceno, je dejal.

Füle je prepričan, da bodo države članice "objektivno oceno" Komisije podprle, saj so bila pogajanja res temeljita. Ni pa želel ugibati, ali bo Hrvaška pogajanja končala že do konca tega meseca. Pričakuje se sicer, da jih bo formalno končala julija.

Komisar je poudaril, da se delo nadaljuje tudi po koncu pogajanj. Za Hrvaško bo veljajo strogo spremljanje izpolnjevanja meril, sploh pri poglavju o pravosodju, a le do njenega vstopa v EU, ne po vstopu, je dejal Füle.

Nadzor uresničevanja zavez bo večstranski: vključeval bo redno poročilo o napredku, ki ga bo komisija objavila oktobra letos in prihodnje leto, misije, ki bodo napredek preverjale na terenu, in posebno poročanje o poglavjih pravosodje, konkurenca ter pravica, svoboda in varnost na vsakih šest mesecev.

Konec "dolgega potovanja"
Na vprašanje, kakšne bodo sankcije, če Hrvaška ne bo izpolnjevala zavez, je komisar pojasnil, da bo država dobila "opozorilna pisma", a obenem poudaril, da težav ne pričakuje in da ne dvomi o uresničevanju zavez.

Hrvaška je zdaj po komisarjevih besedah pri koncu "dolgega potovanja", ki se je začelo oktobra 2005. Füle meni, da se je v teh skoraj šestih letih država bistveno spremenila. Pri članstvu v EU-ju ne gre le za ekonomske koristi, temveč za pripadnost evropski družini in vrednotam, je še poudaril.

Pričakuje se, da bodo voditelji članic Unije ciljni datum za vstop Hrvaške v EU potrdili na vrhu 23. in 24. junija. Hrvaška naj bi pristopno pogodbo, s čimer sicer začnejo teči postopki iz arbitražnega sporazuma, podpisala do konca leta.

To tlakuje pot Hrvaške v EU kot 28. članice 1. julija 2013. Danes je zgodovinski dan za Hrvaško in Unijo.

Jose Manuel Barroso