Hrvaška bo prebežnike preusmerjala proti Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Hrvaška bo prebežnike preusmerjala proti Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
false
Po podatkih madžarskih organov je preko meje s Hrvaške v zadnjem času k njim dnevno prihajalo od 5.000 do 8.000 ljudi. Foto: Reuters
Meja med Madžarsko in Srbijo
Madžarska je prvič zaprla mejo septembra letos, in sicer s Srbijo, kar je val prebežnikov usmerilo na Hrvaško in nekaj malega tudi v Slovenijo. Foto: Reuters
Meja
Bodeča žica, ki jo je Madžarska postavljala na meji s Slovenijo. Foto: BoBo
Odziv Bruslja na zaprtje madžarske meje
Madžarska zapira mejo

Hrvati bodo prebežnike z vlakom vozili z meje s Srbijo do Čakovca in nato z avtobusi naprej do omenjenih mejnih prehodov, je po poročanju portala index.hr dejal hrvaški zunanji minister Ranko Ostojić.

"Begunski koridor bomo preusmerili proti Sloveniji, potem ko je Madžarska napovedala, da ne bo več sprejemala migrantov in beguncev, ki smo jih prevažali proti Madžarski," je dejal Ostojić. Povedal je, da na ta način Hrvaška začenja izvajati plan C, o katerem ni bilo dogovora s Slovenijo, ker je to hrvaški načrt, je izjavo povzela hrvaška televizija (HTV).

Povedal je, da bodo v skladu z dogovorom med hrvaško in slovensko policijo begunce prepeljali do Petišovcev in Gruškovja. Za zdaj naj bi Slovenija sprejela 300 ljudi na Gruškovju, 300 na cestnem mejnem prehodu Petišovci in 1200 na železniškem mejnem prehodu Petišovci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na spletni strani hrvaške vlade je zapisano, da ima Hrvaška ob morebitnem zaprtju hrvaško-madžarske meje načrt C, ki naj bi bil pripravljen v dogovoru s Slovenijo. "Po včerajšnjih pogovorih v Bruslju sta se danes hrvaški in slovenski premier Milanović in Cerar po telefonu večkrat pogovarjala o aktualnem položaju z begunci. Hrvaška vlada ima že od prej pripravljen načrt C, ki je v dogovoru s Slovenijo. Ob morebitnem madžarskem zaprtju meje bo začela Hrvaška izvajati ta načrt v stalni koordinaciji s Slovenijo," so zapisali na spletni strani. A tako slovenski zunanji minister Karl Erjavec kot ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar sta na tiskovni konferenci dejala: "Načrt C ne obstaja". Nekaj ur pozneje pa je za hrvaški televizijski Dnevnik zunanja ministrica Vesna Pusić izjavila: "Načrt C nima nikakršne zveze s Slovenijo, temveč s pripravo Hrvaške na dogodke ... Če svoje meje zapreta Nemčija in Avstrija, jih mora tudi Hrvaška, druge alternative ni."

Avstrijci bodo okrepili nadzor na meji s Slovenijo
Na avstrijskem Koroškem bodo še okrepili mejni nadzor, ki so ga doslej izvajali na mejnih prehodih Karavanke in prelazu Ljubelj, v soboto zvečer ob 20. uri pa bodo nadzor še razširili. Odslej bodo nadzor izvajali tudi na prehodih Lavamünd (Labod) - Vič, Seebergsattel - Jezerski vrh, Grablach - Holmec in Korensko sedlo. Na območje nameravajo poslati še približno 50 policistov z Dunaja, Tirolske in s Predarlskega.

Tudi na Štajerskem bodo okrepili nadzor, in sicer na prehodih Radgona-Gornja Radgona, Mureck-Trate in Šentilj. Tu bodo policijske vrste dodatno okrepili policisti iz Dunaja, spodnje Avstrije in zgornje Avstrije.

Spomnimo, hrvaški načrt A je pomenil prerazporejanje prebežnikov po sprejemnih centrih po državi, kar je država izvajala le dva dni, saj je hitro prešla na izvajanje načrta B - prebežnike je z vlaki prevažala do madžarske meje. Na Hrvaško je od polnoči do 15.00 danes v državo vstopilo 4.193 prebežnikov, od začetka prihajanja prebežnikov pa več kot 185.000.

Madžarska opolnoči zapira mejo s Hrvaško
Madžarski mejni prehodi bodo po polnoči delovali še naprej, le da bodo na njih izvajali strožji nadzor. Vzpostavili bodo tudi dve tranzitni območji ob mejnih prehodnih Beremend-Baranjsko selo in Letenye (Letina)-Goričan, kjer bodo lahko prebežniki zaprosili za azil. V Budimpešti pričakujejo, da bodo zadeve potekale podobno kot po zaprtju madžarsko-srbske meje pred mesecem dni. Od 15. septembra, ko je Madžarska zaprla mejo s Srbijo, je v državo iz Hrvaške vstopilo okoli 170.000 prebežnikov.

Odločitev za zaprtje meje je sprejel madžarski svet za nacionalno varnost. Premier Viktor Orban je po vrhu EU-ja v Bruslju poudaril, da so vsi pogoji za zaprtje meje s Hrvaško izpolnjeni in da lahko na tej meji zagotovijo enako stopnjo zaščite kot na meji s Srbijo. Ponovil je tudi, da so države Višegrajske skupine Madžarski zagotovile, da ji bodo pomagale pri zaščiti meje, tudi z vojsko. Na Madžarsko je v četrtek prispelo 4.808 prebežnikov, večina iz Hrvaške.

V soboto zasedanje sveta za nacionalno varnost
Ker bo Madžarska opolnoči zaprla mejo s Hrvaško, je pričakovati, da se bo val prebežnikov preusmeril čez Slovenijo. Po podatkih madžarskih organov je prek meje s Hrvaško v zadnjem času k njim dnevno prihajalo od 5.000 do 8.000 ljudi. "Slovenija je pripravljena, na ukrepe se intenzivno pripravlja," je ob robu vrha EU-ja v Bruslju zagotovil slovenski premier Miro Cerar in dejal, da mora Slovenija v tem primeru poskrbeti za varnost ter biti hkrati humanitarna in solidarna.


V Sloveniji se je že sestala usklajevalna skupina za begunce, ki jo vodi zunanji minister Karl Erjavec, v soboto se bo po poročanju Radia Slovenija sestal svet za nacionalno varnost.


Slovenija ima za večji prihod prebežnikov pripravljene vse mogoče zmogljivosti, pripravljeni sta policija, civilna zaščita, v ozadju se lahko vključi tudi vojska, seveda zgolj v logističnem smislu kot pomoč, je pojasnil premier. Tudi drugi pristojni v Sloveniji so že pretekle dni zagotavljali, da je Slovenija na morebitni drugi val beguncev pripravljena. Slovenija ima po podatkih policije v pripravi približno 7500 mest v namestitvenih in sprejemnih centrih po državi.

Pusić: zapiranje meje ni rešitev
Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je presodila, da Madžarska ne more rešiti begunske krize z zapiranjem meje s Hrvaško, tako kot Hrvaška tega ne more doseči z zapiranjem meje s Srbijo. Skupno rešitev na ravni EU-ja pričakuje tudi njen češki kolega Lubomir Zaoralek, ki je danes v Zagrebu. Na sedežu hrvaške diplomacije je potrdil, da je Češka poslala 21 vojakov na pomoč madžarski pri reševanju begunske krize. Zanikal je, da bi češki vojaki nadzirali madžarsko schengensko mejo, in pojasnil, da so jih namestili približno 60 kilometrov od meje s Srbijo. Ob tem se je izognil neposrednemu odgovoru na novinarsko vprašanje, ali Praga podpira načrte Budimpešte, da bo zaprla madžarsko mejo za begunce.

Odziv Bruslja na zaprtje madžarske meje
Madžarska zapira mejo