Politika si ni enotna glede odzivov na prihod novega vala beguncev. Foto: Reuters
Politika si ni enotna glede odzivov na prihod novega vala beguncev. Foto: Reuters

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je poudaril, da bo vse odvisno od ukrepanja Nemčije in Avstrije, zavedati pa se je treba, da so begunci na poti in bodo iskali rešitve. "Imajo cilj, Nemčijo ali Skandinavijo, in dokler cilja ne bodo dosegli in prišli v obljubljeno deželo, ne bodo obupali," je prepričan. Če jim pri tem ne bodo pomagale države, jim bo po njegovih besedah organiziran kriminal. In dokler ne bodo uredili faktorjev, ki jih potiskajo iz domačih dežel, se dotok beguncev ne bo ustavil, je opozoril.

.
Ob tem se je Dobovšek še vprašal, kako bo ali bi Slovenija zaprla mejo, ki jo je težko nadzorovati, saj ni nujno, da bodo begunci šli čez mejne prehode.

V koaliciji molčijo
Tudi poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec pravi, da smo priča zgodbi, ki se je nakazovala že od prvih potez Madžarske, ki pa jih EU ni znal obsoditi. V ZL jih skrbi, da bo tudi slovenska vlada zaprla meje. A pričakujejo drugačno ravnanje. Če se tok beguncev preusmeri v Slovenijo, jih moramo po mnenju ZL-ja sprejemati in jim, če to želijo, s t. i. humanitarnim koridorjem omogočiti prehod dalje.

Poslanec DeSUS-a Uroš Prikl pa upa in si želi, da bi si Madžarska premislila, saj Evropa po njegovih besedah danes ni Evropa meja, pač pa Evropa regij in povezovanja. Kadar gre za usode človeških življenj, to še posebej velja, je dodal. Tako vendarle upa, da bo pri njih prevladal razum.

V poslanskih skupinah SD-ja in SMC-ja dogajanja niso komentirali. Podpredsednik NSi-ja Jožef Horvat pa je dejal, da ima premalo informacij in bo počakal na sobotno zasedanje sveta za nacionalno varnost. Če bosta meje zaprli Avstrija in Nemčija, pa je po njegovem mnenju logično, da podobno stori Slovenija. Prvak SDS-a Janez Janša je na twitterju vlado pozval, naj sprejme enak ukrep kot Madžarska.