Sporni predlog britanskega zakona o notranjem trgu je bil namreč v ospredju ponedeljkovega srečanja skupnega odbora za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma EU-ja in Združenega kraljestva, ki mu sopredsedujeta podpredsednik komisije Šefčovič in predstavnik britanske vlade za brexit Michael Gove.

Ponedeljkovo srečanje skupnega odbora za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma EU-ja in Združenega kraljestva, ki mu sopredsedujeta podpredsednik komisije Maroš Šefčovič in predstavnik britanske vlade za brexit Michael Gove. Foto: EPA
Ponedeljkovo srečanje skupnega odbora za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma EU-ja in Združenega kraljestva, ki mu sopredsedujeta podpredsednik komisije Maroš Šefčovič in predstavnik britanske vlade za brexit Michael Gove. Foto: EPA

EU odločen zagotoviti uspeh
Dosledno spoštovanje ločitvenega sporazuma je za EU že vseskozi pogoj za sklenitev novega trgovinskega sporazuma, zato je načrtovani zakon močno udaril že tako težavna pogajanja o prihodnjih odnosih. Šefčovič danes ni dal jasnega odgovora na vprašanje, ali brez umika spornih določil zakona o notranjem trgu dogovora o sporazumu o prihodnjih odnosih ne bo. Poudaril je, da je političen položaj zelo težek in da je EU odločen zagotoviti uspeh tako glede izvajanja ločitvenega sporazuma kot v pogajanjih o prihodnjih odnosih, a da je veliko odvisno od ravnanj britanske strani.

Do izteka prehodnega obdobja manj kot sto dni
Poudaril je tudi, da "EU ne bo nikoli povzročil ustavitve pogajanj o prihodnjih odnosih" in da pričakuje enako konstruktiven pristop tudi od britanske strani. Podpredsednik komisije je sicer opozoril, da je izvajanje ločitvenega sporazuma "nujno dati v višjo prestavo", saj je do izteka prehodnega obdobja še manj kot sto dni.

Svarila pred vzpostavljanjem dveh razredov državljanov
Izrecno je opozoril na skrb vzbujajoče informacije državljanov in nevladnih organizacij glede dvojne obravnave državljanov EU-ja ter posvaril pred vzpostavljanjem dveh razredov državljanov EU-ja. Temu vprašanju se bo po Šefčovičevih besedah v prihodnjih dneh posvetil poseben odbor v okviru skupnega odbora.

Severnoirski protokol za zaščito velikonočnega dogovora in preprečitev trde meje
Poleg tega je znova poudaril pomen izvedbe severnoirskega protokola v ločitvenem sporazumu. Temeljni namen tega protokola je zavarovati velikonočni dogovor iz leta 1998, poznan tudi kot sporazum iz Belfasta. To je ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, ki je odpravil ovire in nadzorne točke na meji, tako da je ta postala nevidna. Severnoirski protokol na 60 straneh opredeljuje posebno ureditev, ki je potrebna zaradi edinstvenih okoliščin na irskem otoku za preprečitev trde meje med članico EU-ja Irsko in Severno Irsko kot delom Združenega kraljestva.

Gove: Določila so varnostna mreža
Medtem pa je Gove po srečanju zatrdil, da (sporna) določila o Severni Irski ostajajo v predlogu zakona o notranjem trgu. "Želimo doseči dogovor v skupnem odboru, zagotoviti želimo varen položaj Severne Irske v Združenem kraljestvu, zagotoviti želimo celovito implementacijo ločitvenega sporazuma. Vendar ta določila so v zakonodaji, ki jo je podprla poslanska zbornica (...) in ta določila bodo ostala v predlogu," je povedal. Pojasnil je, da je na današnjem srečanju skupnega odbora za implementacijo ločitvenega sporazuma poudaril, da so ta določila varnostna mreža.

V torek začetek devetega kroga pogajanj
V torek se v Bruslju začne deveti krog pogajanj EU-ja in Združenega kraljestva o sporazumu o odnosih po brexitu. Če ne bo napredka glede ključnih vprašanj, kot so enaki konkurenčni pogoji, ribištvo in upravljanje sporazuma, je v EU-ju pričakovati znatno okrepitev priprav na neurejen britanski izstop iz notranjega trga in carinske unije.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pismo predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju končal z besedami, napisanimi z roko, da računa na Sassolija in da je spoštovanje pogodb Evropske unije nujno, sploh v teh časih. Foto: EPA
Francoski predsednik Emmanuel Macron je pismo predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju končal z besedami, napisanimi z roko, da računa na Sassolija in da je spoštovanje pogodb Evropske unije nujno, sploh v teh časih. Foto: EPA

Macron pritiska na Sassolija, naj se plenarna zasedanja vrnejo v Strasbourg

Medtem pa je francoski predsednik Emmanuel Macron v pismu predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju pozval, naj se "brez odlašanja znova zagotovi institucionalna normalnost" in naj se plenarna zasedanja z oktobrom vrnejo v Strasbourg. Želi tudi "kompenzacijski mehanizem", na primer v obliki podaljšanja prihodnjih zasedanj. Macron je v pismu, ki ga je poslal preteklo sredo, izrazil globoko obžalovanje zaradi odločitve, da se septembrsko plenarno zasedanje ne izvede v Strasbourgu, kjer je sedež parlamenta, s katerim je Francija "neločljivo povezana". Zdaj se je treba po njegovih besedah "obrniti v prihodnost in nastali položaj čim prej popraviti".

Sassoli: Prva oktobrska plenarka bo v Bruslju
Sassoli je ob odločitvi, da bo septembrsko plenarno zasedanje zaradi covida-19 v Bruslju, ne v Strasbourgu, izrazil veliko razočaranje, a opozoril, da bi morali v primeru poti v Strasbourg vsi zaposleni ob vrnitvi v Bruselj v karanteno. V ponedeljek pa je predsednik parlamenta sporočil, da žal rast števila primerov covida-19 v Franciji, vključno z departmajem Spodnji Ren, kjer leži Strasbourg, ne omogoča, da bi bilo prvo oktobrsko plenarno zasedanje v tem francoskem mestu. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo lahko kmalu vrnili v "njihovo mesto". Plenarno zasedanje od 5. do 8. oktobra bo tako v Bruslju. Oktobra sta sicer dve plenarni zasedanji parlamenta, drugo je predvideno od 19. do 22. oktobra.