Žbogar pravi, da bodo pogovori še najprej potekali za zaprtimi vrati. Foto: EPA
Žbogar pravi, da bodo pogovori še najprej potekali za zaprtimi vrati. Foto: EPA
Gordan Jandroković
Jandrokovič bo na Bledu sodeloval tudi na 4. strateškem forumu, in sicer na pogovoru o gospodarski krizi kot grožnji varnosti in razvoju. Foto: MMC RTV SLO
Začel se je Strateški forum

Oba ministra sta v izjavi po sestanku v Vili Zlatorog, katerega se je udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, dejala, da državi čaka še veliko dela, a o podrobnostih nista želela govoriti. Kot je namreč znano, sta se Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor konec julija srečala na Trakošćanu ter se dogovorila o tihi diplomaciji, izjav o vsebini srečanja, ki je potekalo ob robu četrtega Strateškega foruma, torej ni bilo pričakovati.

Najprej bodo stvari dorekli med seboj
Žbogar je ob tem dejal, da bodo lažje prišli do rešitve, če jo najprej dorečejo med seboj, nato pa jo bodo razložili tudi javnosti. Dodal je, da bosta slovenska in hrvaška javnost izvedeli o vseh podrobnostih pogovorov, ko bo prišel čas.

Sicer pa je polurni pogovor minil v sproščenem vzdušju, tudi med sprehodom ob Blejskem jezeru.

Kam so prišli v enem mesecu?
Kot je sicer znano, sta premierja Pahor in Kosorjeva konec julija začrtala okvir rešitve, ki bi lahko privedla do končanja mejnega zapleta in nadaljevanja pristopnih pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo do konca tega leta.

Po Žbogarjevih besedah so z današnjim pogovorom, "predvsem pogledali, do kam smo prišli v mesecu od sestanka dveh predsednikov vlad". Zunanji minister meni, da so avgusta zelo resno in zelo veliko naredili, zato je bil, tako Žbogar, zadnji mesec zelo konstruktiven. Minister meni še, da se je s tem zaupanje povečalo, spoštovanje pa okrepilo. A kljub temu je opozoril, da so še stvari, ki jih je potrebno dokončati. Jandorković je temu dodal besede: "Verjamem, da smo na dobri poti".

Kmalu napredek v pogajanjih?
Žbogar je pred srečanjem izrazil veselje, da Jandroković prihaja na blejski forum, saj to po njegovem mnenju kaže na napredek v odnosih med državama, pri čemer je poudaril, da rešitve spora o meji še ni in da je na Bledu zagotovo še ne bodo uskladili. Ob tem je dejal, da bo srečanj med državama še več in "upamo, da bo vsako tako srečanje premaknilo kaj naprej - če bo to tako, bomo na koncu prišli do kakšne rešitve".

Začel se je Strateški forum