Jandroković je povedal, da nobena vlada ne more več vplivati na že začete procese. Foto: EPA
Jandroković je povedal, da nobena vlada ne more več vplivati na že začete procese. Foto: EPA
Hrvaški odzivi na padec vlade

Jandroković je o Sloveniji spregovoril ob koncu oddaje Otvoreno v torek zvečer, kjer so razpravljali o vsebini sklepnih hrvaških dogovorov z Evropsko unijo. Pojasnil je, da za izvajanje arbitražnega sporazuma med Hrvaško in Slovenijo ni več potrebno soglasje ne slovenske vlade ne parlamenta, tako da nobena izmed slovenskih vlad ne more več vplivati na procese, ki sta jih državi zagnali.

Predsednica hrvaškega odbora za spremljanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo Vesna Pusić je medtem dejala, da ji je "žal zaradi Slovenije", ker je ostala brez vlade. Opozorila je na mogoče težave pri ratifikaciji hrvaške pogodbe z EU-jem v slovenskem parlamentu, čeprav, kot je povedala, ne pričakuje zapletov. Obenem je izpostavila, da se Slovenija intenzivno pripravlja na arbitražni postopek in da ni prepričana, ali se je tudi Hrvaška resno lotila omenjene naloge.

Jandroković je odgovoril, da se hrvaški pravni strokovnjaki že več mesecev intenzivno pripravljajo na arbitražni postopek, ki bo stekel po podpisu hrvaške pogodbe z Unijo.

"Vsaka slovenska vlada bo spoštovala dogovore"
Predsednik odbora za evropske zadeve v hrvaškem saboru Neven Mimica, ki prihaja iz vrst opozicijskih socialdemokratov, je v oddaji povedal, da ne pričakuje, da bo kdor koli v Sloveniji namenoma oviral postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe, ob tem pa je izrazil upanje, da bo vsaka slovenska vlada spoštovala mednarodne dogovore.

Na težave pri ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe, ne le v slovenskem parlamentu, ampak tudi v drugih državah, je opozoril predsednik Hrvaške stranke prava (HSP) Daniel Srb, ki nasprotuje članstvu Hrvaške v EU-ju. Poudaril je, da bo več držav članic EU-ja, ki bodo želele "kaj zaslužiti" pri procesu ratifikacije.

Hrvaški odzivi na padec vlade