Pahor je poslance prepričeval o koristnosti izglasovane zaupnice vladi. Foto: BoBo
Pahor je poslance prepričeval o koristnosti izglasovane zaupnice vladi. Foto: BoBo

Danes smo končno priča tako težko pričakovanemu dnevu D, v ozadju katerega je bilo slišati toliko še preden se je dejansko zgodil. Scenarijev je veliko, režiserjev še več.

Dušan Kumer (SD)

Odvija se poskus politične likvidacije Janše.

Jože Tanko (SDS)

Govorjenje o iskanju novega mandatarja so blodnje.

Gregor Golobič, Zares
Janša poudarja, da je bilo v Pahorjevem govoru zaslediti strah pred predčasnimi volitvami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nihče od poslancev iz poslanske skupine nepovezanih poslancev z delom vlade ni zadovoljen.

Franc Žnidaršič (skupina nepovezanih poslancev)
Juri meni, da Slovenija potrebuje levosredinsko politično opcijo. Foto: MMC RTV SLO

Pahorjev govor se mi je zdel poslovilen.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a
Dušan Kumer
Dušan Kumer zatrjuje, da SD ne bo podprla nobenega kandidata za mandatarja. Foto: BoBo
Pahorjeva vlada padla

Pahor je s tem razrešen s položaja predsednika vlade, vendar mora tekoče posle opravljati do imenovanja novega mandatarja.

Poslanci so predvidenih osem ur razprave namenili mnenjem o predlaganih novih kandidatih za ministre - Tomaž Orešič (gospodarstvo), Branko Janc (notranje zadeve), Zdenka Vidovič (javna uprava), Tamara Lah Turnšek (visoko šolstvo) in Samo Bevk (kultura), vendar je bila glavna tema pričakovano preteklo delo zdaj že nekdanje vlade.

Nepovezana poslanca Andrej Magajna in Vili Rezman na glasovanju nista sodelovala, Zaresov poslanec Alojzij Potočnik pa se je pri glasovanju vzdržal.

Premier je sicer v uvodnem nagovoru povedal, da bi bilo za državo koristneje, če bi bila danes izglasovana zaupnica njegovi vladi, saj bi s tem omogočili, da bi v naslednjih dveh ali treh kvartalih z vidika nepredvidljivih sprememb bila odzivna. Ob tem je dodal, da s predčasnimi volitvami nima težav, kot problem pa je izpostavil politično krizo, ki bi se vzpostavila v tem času.

"Priča smo dnevu D"
"Danes smo končno priča tako težko pričakovanemu dnevu D, v ozadju katerega je bilo slišati toliko še preden se je dejansko zgodil. Scenarijev je veliko, režiserjev še več," je poudaril vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer.

SD je podprla listo kandidatov za ministre. Potezo premierja, da veže zaupnico na potrditev kandidatov za ministre, pa v SD-ju ocenjujejo "kot edino možno in korektno, za razliko od tistih, ki že eno leto kritizirajo vlado, a niso prišli s konstruktivno nezaupnico". Kumer je kasneje novinarjem še povedal, da SD v primeru nezaupnice vladi absolutno ne bo podprla nobenega mandatarja in da v tem primeru sledijo predčasne volitve.

Tanko: Predčasne volitve so edina sprejemljiva pot
Jože Tanko
(SDS) je povedal, da se erozija koalicije v tem mandatu odvija zelo pospešeno, saj sta vlado zapustili že dve stranki in 12 ministrov. Poudaril je, da se je Pahor zavihtel na oblast s formulo, ki naj bi jo izrekel Milan Kučan: "Najprej diskvalifikacija, nato likvidacija, če je treba, tudi fizična". Na naslednjih volitvah naj bi vladajoča koalicija ponovno na podoben način hotela preprečiti zmago Janeza Janše, saj se odvija, kot pravi, poskus njegove politične likvidacije.

"Zelene lučke na vladnih predlogih se skoraj niso prižigale, predlogi SDS-a pa so bili vsi po vrsti zavrnjeni," je opozoril in dodal še: "Predčasne volitve so edina sprejemljiva pot, da bodo tisti, ki jim bo ljudstvo namenilo mandat, še lahko potegnili Slovenijo iz položaja, v katerem se je znašla. Ne bomo podprli nobenega kadrovskega predloga ali ukrepa, ki bi podaljševal agonijo Slovenije".

SDS za ustavne spremembe
"Pahorjev nastop je bil podoben kot vsi v tem žalostnem mandatu. Upam, da bo večina glasovala proti zaupnici in da bo s tem nastopil čas, ko se bodo začele iskati rešitve. Upam, da s tem ne bo nastopil čas, ko bi se iskale neke prehodne rešitve za to, da bi Slovenija tonila še globje. Morda bi veljalo čas po morebitni izglasovalni nezaupnici izkoristiti, da v naše ustavne temelje zapišemo rešitve na podlagi katerih bi preprečili, da bi Slovenija še kdaj prišla v situacijo, ko bi imela vlado, ki ima manj kot 10 odstotno podporo in se še kar naprej oklepa oblasti," pa je v izjavi za javnost povedal predsednik SDS-a Janez Janša.

Z namenom, da se določi ustreznejši termin za redne volitve v DZ, v SDS-u tako predlagajo, da se ustava, poleg z že predlaganimi dopolnili, ki bi omogočili enostavnejši razpis predčasnih volitev, dopolni z naslednjim besedilom: Volitve v državni zbor, razen tistih, ki sledijo njegovi predčasni razpustitvi, se opravijo tretjo nedeljo v mesecu maju v četrtem letu po izvolitvi prejšnje sestave državnega zbora.

Juri: Vlada in njen predsednik ne uživata več potrebnega zaupanja
Franco Juri
(Zares) je novinarjem dejal, da bo šest njihovih poslancev glasovalo proti zaupnici, Alojzij Potočnik pa naj bi bil vzdržan. Pred poslanci je nato še poudaril, da so odhodu Zaresa poleg nekaterih napačnih rešitev botrovala tudi vsebinska nesoglasja, ki so "obremenjevala odnose med našo in največjo stranko". Poslanec Zaresa je kritično ocenil delo Pahorjeve vlade, med drugim je izpostavil zaposlovanje v javnem sektorju in dogajanje v TEŠ-u.

"Povedala bom svojo osebo izkušnjo, da se sama s predsednikom vlade pogosto nisem strinjala o njegovih pogledih, o njegovih stališčih, in sem zadnjič razmišljala o tem, kaj bi odgovorila na vprašanje, če bi me vprašali, kaj je največja kvaliteta aktualnega predsednika vlade. In odgovor na to je, kar se mene tiče, zelo enostaven, to je, da ima v sebi elementarno poštenost in da je borec," pa je v razpravi, ki je sledila predstavitvi stališč poslanskih skupin povedala Melita Župevc (SD).

Žerjav: Proti bi morali glasovati vsi poslanci
V SLS-u se po besedah Radovana Žerjava o ministrskih kandidatih ne bodo niti opredelili, ampak bodo glasovali proti vsem, saj menijo, da je odgovorno do volilcev in do države, da se sedanja vlada umakne. Žerjav je prepričan, da bi proti predlaganim kandidatom morali glasovati vsi poslanci DZ-ja, k čemur jih je tudi pozval, s pojasnilom, da kot od ljudstva voljeni poslanci morajo spoštovati mnenje ljudi, ki vlade Boruta Pahorja ne podpirajo več.

Meni, da je priložnost treba dati tisti ekipi, ki bo na predčasnih volitvah dobila odgovornost za aktivno upravljanje države in ki bo pripravila sistemske spremembe, ki bodo Slovenijo vrnile na pot razvoja.

Urh: Slovenija je vse bolj nestabilna in osiromašena
Anton Urh
(DeSUS) je zatrdil, da ne bodo glasovali o tem, ali so predlagani kandidati primerni za ministre, saj jih v stranki niso ocenili kot neprimerne. V drugačnih okoliščinah bi jih namreč podprli. Urh je prepričan, da se politična elita že cel mandat ukvarja s stvarmi, ki niso pomembne, Slovenija pa je medtem vse bolj nestabilna, osiromašena, namesto da bi sprejemali odločitve, da se kriza ne bi poglobila.

Urh je še dodal, da se pojavljajo in se bodo pojavljali očitki, da so zaradi sodelovanja v koaliciji soodgovorni za nastalo situacijo, vendar je izpostavil dejstvo, da "nikoli niso bili enakopraven koalicijski član".

Sajovic: Nekatere stvari so ostale slabo urejene
"Enaka krivda je tako na strani Zaresa, kakor LDS-a, kakor SD-ja in DeSUS-a. Skupaj so stopili in skupaj so uničili tisto, kar je od Slovenije ostalo od leta 1991," je prepričan Zmago Jelinčič (SNS). "Klientelizem, kot ga še ni bilo, koruptivnost, kot je še ni bilo, lopovščina, kot je še ni bilo. In to na najvišjih vrhovih našega vodstva," še poudarja. Kot pravi, se v državi sankcionira tiste, ki "ukradejo burek", tisti, ki pokradejo tovarne in državno premoženje, pa so po njegovem nagrajeni z boljšimi položaji.

Kot je zatrdil Borut Sajovic (LDS), je nastop te vlade sovpadal z začetkom najhujše krize po letu 1929 in SD je prevzela največjo odgovornost za reforme, ki jih država "je potrebovala takrat in jih še bolj potrebuje danes". Po mnenju LDS-a je vlada naredila veliko, nekatere stvari pa so ostale ali slabše urejene ali pa se jih "žal" niso lotili. "Ugriznila je v kislo jabolko strukturnih reform, vendar je bila poražena na referendumih tudi s pomočjo opozicije," je zaključil.

Žnidaršič: Stojimo pred samimi slabimi možnostmi
"Nihče od poslancev iz poslanske skupine nepovezanih poslancev z delom vlade ni zadovoljen," je dejal Franc Žnidaršič, ki hkrati priznava, da ni vse črno in da ministrskim kandidatom ničesar ne očita. "Zlasti, če štejemo, da je vlada delovala v težkem času," je dodal in poudaril, da je vladi vseeno uspelo obdržati socialno državo in solidarnost.

"Stojimo pred samimi slabimi možnostmi. Ena slaba možnost so predčasne volitve, kjer ne vidimo dobrih rešitev. Časa zmanjkuje in bojimo se, da bi na oblast prišla rušilna opozicija, ki je z aferami in referendumi povzročala škodo," je dejal Žnidaršič in pojasnil, da bodo poslanci zaradi "narave poslanske skupine" glasovali različno.

V imenu predstavnikov narodne skupnosti je Laszlo Göncz povedal, da zaupnice vladi z Robertom Battellijem ne moreta izreči. Po njegovem mnenju so sicer predlagani kandidati za ministre primerni, vendar se bosta opredelil na podlagi zaupnice vladi.

Zorn na glasovanje iz bolnišnice
SNS-ov poslanec Bogdan Barovič je bil kritičen, saj na seji manjka Gregor Golobič, "ki je tri leta kraljeval s Pahorjem, manjka Kresalova, čeprav bi lahko bila na balkonu, prav tako pa manjkajo številni ministri v njegovi vladi", je poudaril.

SDS-ov poslanec Andrej Vizjak je novinarjem povedal, da je prepričan, da bo vseh 27 SDS-ovih poslancev glasovalo proti zaupnici. Aleksander Zorn naj bi prišel glasovat celo iz bolnišnice. Vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je zatrdil, da sam še ne ve, kako bo glasoval, Andrej Magajna pa naj bi bil zagotovo proti.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je izpostavil, da največjih parlamentarnih strank SD in SDS ne zanima iskanje novega mandatarja, zato je prepričan, da se nam predčasne volitve približujejo zelo hitro, mogoče naj bi bile izvedene že konec novembra.

Sledi 30 dni postopkov
Po izglasovanju nezaupnice mora parlament v 30 dneh izvoliti novega mandatarja, sicer predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve. Za zdaj se sicer večina poslancev javno zavzema za predčasne volitve, čeprav se že pojavljajo ugibanja, ali utegne katera izmed poslanskih skupin predlagati novega mandatarja.

Glasovanja o zaupnici so javna, medtem ko bi v tretjem poskusu izbiranja novega mandatarja poslanci glasovali tajno. Karte se v tem primeru zato lažje premešajo.

Danes smo končno priča tako težko pričakovanemu dnevu D, v ozadju katerega je bilo slišati toliko še preden se je dejansko zgodil. Scenarijev je veliko, režiserjev še več.

Dušan Kumer (SD)

Odvija se poskus politične likvidacije Janše.

Jože Tanko (SDS)

Govorjenje o iskanju novega mandatarja so blodnje.

Gregor Golobič, Zares

Nihče od poslancev iz poslanske skupine nepovezanih poslancev z delom vlade ni zadovoljen.

Franc Žnidaršič (skupina nepovezanih poslancev)

Pahorjev govor se mi je zdel poslovilen.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a
Pahorjeva vlada padla