Janez Potočnik končuje svoj drugi mandat evropskega komisarja. Foto: BoBo
Janez Potočnik končuje svoj drugi mandat evropskega komisarja. Foto: BoBo
V PS-ju so računali na Potočnikovo kandidaturo na njihovi listi. Foto: MMC RTV SLO

"Do konca leta želim predvsem uspešno končati naloge, ki so mi bile zaupane s tem mandatom evropskega komisarja," je zapisal v sporočilu za javnost in dodal, da bo podprl vse slovenske stranke in kandidate, ki pripadajo združenju liberalcev in demokratov. "Zavzemam se tudi za to, da bi omenjene stranke strnile svoje moči in okrepile politično okolje tako v prihodnjem Evropskem parlamentu kot tudi doma," je še pripisal.

Pri kandidaturi za predsednika Evropske komisije podpira kandidata evropskih liberalcev Guyja Verhofstadta, "ker se zavzema za Evropo, ki vliva zaupanje, in ne strahu, Evropo, ki bo zagotavljala blaginjo in enotnost, in ne delitev," je še dodal.

Potočnik razočaral PS
V Pozitivni Sloveniji, kjer so želeli, da bi bil Potočnik nosilec njene liste kandidatov, obžalujejo njegovo odločitev, saj bi z "bogatimi izkušnjami okrepil liberalni del slovenske politike na volitvah". Veljal je za aduta morebitne skupne liste liberalnih strank ali liste PS-ja. Nekatere javnomnenjske raziskave so listi s Potočnikom na čelu sicer napovedovale zelo dober izid na volitvah in tudi liberalne stranke neuradno navdušenja nad sodelovanjem z njim niso skrivale. Te stranke bi se namreč utegnile povezati in na volitvah nastopiti s skupno listo, če bi jo vodil Potočnik. Zdaj pa je videti, da je Potočnikova odločitev zmanjšala možnosti njihovega sodelovanja in bi utegnila osiromašiti tudi uspeh liberalne izbire na volitvah.

"Evropske volitve bodo, vsaj za PS, verjetno nekoliko slabše, kot bi bile s Potočnikom kot nosilcem liste," je dejal poslanec PS-ja Jerko Čehovin. PS ne izključuje, da bi morda s kakšno od manjših, tudi zunajparlamentarnih strank dosegli dogovor za morebiten skupen nastop na volitvah. O tem sicer po Čehovinovih besedah odloča izvršni odbor stranke, ki naj bi se sestal v četrtek.

Da je skupen nastop slovenskih liberalnih strank na volitvah zaradi Potočnikove odločitve manj verjeten, je danes dejal tudi predsednik DL-ja Gregor Virant, ki pravi, da je DL pripravil tudi samostojno listo, ki jo mora potrditi še svet stranke.