Slovenski desnici se obeta polovica poslanskih mest Slovenije v Evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski desnici se obeta polovica poslanskih mest Slovenije v Evropskem parlamentu. Foto: MMC RTV SLO
Janez Potočnik
Slovenski evropski komisar Janez Potočnik se še ni uradno odločil, ali bo sodeloval na tokratnih evropskih volitvah. Foto: BoBo

Odločali bodo nosilci list, na račun razdrobljenih levosredinskih glasov pa bo največ pridobila bolj konsolidirana desnica, je pokazala prva raziskava Volitve v evropski parlament, ki jo je izvedla Ninamedia.

Agencija Ninamedia je predstavila izsledke prve izmed petih javnomnenjskih raziskav, ki bodo do evropskih volitev potekale v okviru projekta Alternative Evrope. V raziskavi, v kateri je sodelovalo 700 anketirancev, jih je 30,1 odstotka odgovorilo, da se bo evropskih volitev zagotovo udeležilo, 29,7 se jih bo udeležila verjetno, zagotovo pa svojega glasu ne bo oddala petina vprašanih.

Slovenski volivci na evropskih volitvah, v nasprotju z državnozborskimi, dajejo večjo prednost kandidatom oz. nosilcem list, saj jih je skoraj 70 odstotkov izjavilo, da bo pri njihovi izbiri pomembno ime, za 22,6 odstotka pa večjo pomembnost predstavlja stranka.

Kam bodo šli glasovi?
Slovenske stranke morajo svoje kandidatne liste predstaviti mesec dni pred volitvami, ki bodo v nedeljo 25. maja. Večina volivcev očitno čaka ta trenutek, saj je le 13,3 odstotka vprašanih dejalo, da že vedo, koga bodo volili. Ninamedia je pri slovenskih strankah preverila, kdo bodo nosilci njihovih list, vendar jih večina še ni potrjenih. Tako denimo še ni znano, ali bo PS-jevo listo vodil sedanji evropski komisar Janez Potočnik, SD-jevo Tanja Fajon in DL-jevo Gregor Virant. Za to je bila omenjena trojica bila v raziskavi navedena zgolj hipotetično.

PS namreč še ni uradno prepričal komisarja Potočnika, kar bi največji parlamentarni stranki glede na rezultate raziskave omogočilo zmago na evropskih volitvah, saj bi dobili 16,9 odstotka in dve poslanski mesti izmed osmih, ki Sloveniji pripadajo v Evropskem parlamentu. Po dve poslanski mesti se najverjetneje nasmihata tudi SDS-u z Milanom Zverom kot nosilcem liste (dobili bi 15,3 odstotka) ter združenima SLS-u in NSi-ju z Lojzetom Peterletom (15,7 odstotka glasov).

Med preostalimi poslanskimi mesti naj bi eno zagotovo pripadlo SD-ju s Tanjo Fajon (10,1 odstotka glasov) in najverjetneje DeSUS-u z nekdanjim zaresevcem Ivom Vajglom na čelu liste (8,4 odstotka glasov).

Nove in manjše stranke skoraj brez možnosti
Med preostalimi slovenskimi strankami, ki imajo sredinski ali levi predznak, ima morda še nekaj možnosti DL, ki bi nga a evropskih volitvah kot njegov najbolj prepoznavni član vodil Gregor Virant. Vse druge stranke, LDS, Zares, Solidarnost in Združena levica, pa bodo na tokratnih volitvah prepričale po manj kot pet odstotkov volivcev.

Tokratna raziskava je postregla tudi z neko nenavadnostjo, in sicer se je kar 58,2 odstotka vprašanih pohvalilo, da je sodelovalo na prejšnjih evropskih volitvah, čeprav je bila tedaj zgolj 28,25-odstotna volilna udeležba. Vendar je direktor Ninamedie Nikola Damjanić pojasnil, da je laganje glede udeležbe na volitvah nekaj običajnega za slovenske volivce. "Ljudje radi pozabijo, da niso bili na volitvah," je povedal Damjanić.