Evropski komisar za okolje Potočnik ostaja skrivnosten glede kandidature na evropskih volitvah. Foto: BoBo
Evropski komisar za okolje Potočnik ostaja skrivnosten glede kandidature na evropskih volitvah. Foto: BoBo
Roman Jakič
Romana Jakiča boli predkazenski postopek, v katerem se je znašel zaradi suma zlorabe položaja v času, ko je vodil Zavod Tivoli. Foto: BoBo

Iztekel se je interni rok, ki ga je decembra svojim komisarjem postavil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, da mu sporočijo, ali nameravajo kandidirati na evropskih volitvah.

Evropski komisar za okolje Potočnik ostaja skrivnosten glede svojega odgovora Barrosu in je pojasnil le, da pogovorov s predsednikom ne želi komentirati.

"Kot sem že večkrat javno povedal, želim uspešno zaključiti svoj mandat. O vseh ostalih odločitvah bom javnost seveda obvestil pravočasno," je izjavil Potočnik.

Za odločitve je potreben kvorum 15 komisarjev
Predsednik Evropske komisije želi izvedeti, kdo izmed komisarjev bo kandidiral, saj bo to vplivalo na delo komisije od aprila do novembra, ko se izteče njen mandat. Za sprejemanje odločitev je namreč potreben kvorum, kar je 15 komisarjev.

Komisar, ki se odloči za kandidaturo, se mora po zadnjem plenarnem zasedanju parlamenta, torej od 18. aprila in vsaj do 25. maja, začasno umakniti s položaja. Njegov resor prevzame eden izmed kolegov. Ni pa jasno, kako hitro naj bi za poslanca izvoljeni komisar povedal, ali bo prevzel poslanski položaj ali ostal na komisarskem.

Večina komisarjev ne bo kandidirala
Večina komisarjev je namreč posredno ali neposredno že pojasnila, da jih evropske volitve ne zanimajo. Znane niso le še odločitve komisarja za zdravje Tonia Borga, komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, komisarke za humanitarno pomoč Kristaline Georgieve in komisarke za podnebno ukrepanje Connie Hedegaard ter seveda Potočnika.

Po neuradnih bruseljskih informacijah Potočnik ne namerava kandidirati, čeprav se je pred časom omenjalo, da bi utegnil nastopiti na listi Pozitivne Slovenije. Vendar je mogoče pričakovati njegovo podporo slovenskim liberalnim strankam, če bi se združile in nastopile s skupno listo za poslanske sedeže v okviru skupine evropskih liberalcev (Alde). Takšno listo bi na primer lahko oblikovale Pozitivna Slovenija, Državljanska lista, Zares in LDS.

Jakiča boli predkazenski postopek
Željo, da bi bil evropski komisar Potočnik nosilec liste PS-ja na evropskih volitvah, je v pogovoru za Večer razkril obrambni minister Roman Jakič.

Obrambni minister je tudi potožil, da ga zelo boli predkazenski postopek, v katerem se je znašel zaradi suma zlorabe položaja v času, ko je vodil Zavod Tivoli. Neuradno se ga je namreč omenjalo kot favorita za nosilca liste PS-ja na volitvah v Evropski parlament. Predkazenski postopek pa je zdaj oddaljil njegove ambicije na evropskem političnem parketu.

Kdo bo novi slovenski komisar?
Če bi se Slovenija odločila, da bi za evropskega komisarja še tretjič kandidirala Potočnika, bi lahko računala na podpredsedniški položaj in več možnosti pri izbiri resorja, saj "veteranom" v komisiji pripadajo določeni privilegiji.

Poleg Potočnika se sicer kot morebitna kandidata za komisarski položaj za zdaj neuradno omenjata še slovenski veleposlanik pri EU-ju Rado Genorio in nekdanji premier Anton Rop.