Johnson je von der Leynovi povedal, da podaljšanja prehodnega obdobja ne bo. Foto: Reuters
Johnson je von der Leynovi povedal, da podaljšanja prehodnega obdobja ne bo. Foto: Reuters

Na Downing Streetu so pogovore označili za pozitivne, je pa Johnson poudaril, da ne bo podaljšal prehodnega obdobja, ki se izteče konec leta.

Von der Leynova je že dopoldne v govoru na londonski School of Economics poudarila, da bo brez prehodnega obdobja izjemno težko doseči soglasje o vseh vidikih prihodnjih odnosov med Evropsko unijo in Veliko Britanijo.

Johnson za širok prostotrgovinski sporazum

Britanski premier je von der Leynovi povedal, daeli pozitivno novo partnerstvo med Združenim kraljestvom in EU-jem, ki bo temeljilo na prijateljskem sodelovanju, skupni zgodovini, interesih in vrednotah", je po srečanju povedal tiskovni predstavnik Downing Streeta. Želi tudi "širok prostotrgovinski sporazum o dobrinah in storitvah ter sodelovanje na drugih področjih".

"Časa je malo. Nova ura tiktaka. Naš fokus je implementacija izstopnega sporazuma in priprava na pogajanja na strani EU-ja," je po srečanju tvitnil glavni pogajalec Evropske unije za brexit Michel Barnier, ki je v Londonu spremljal predsednico komisije. Pojasnil je, da so govorili tudi o pogajanjih o novem partnerstvu.

Barnier je po srečanju z Johnsonom objel von der Leynovo.  Foto: Reuters
Barnier je po srečanju z Johnsonom objel von der Leynovo. Foto: Reuters

V britanski poslanski zbornici, kjer imajo Johnsonovi konservativci absolutno večino, se je danes nadaljevala obravnava predloga zakona o izstopnem sporazumu z EU-jem. V četrtek naj bi predlog potrdili, nato pa ga bo obravnavala še lordska zbornica.

Tako bo lahko Velika Britanija konec meseca po treh preložitvah brexita vendarle z dogovorom zapustila EU. Nato sledi 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem morata Bruselj in London skleniti dogovor o prihodnjih odnosih. To obdobje je mogoče podaljšati enkrat za eno ali dve leti.

Von der Leynova pričakuje težke pogovore

"Pogovori bodo težki in vsaka stran bo naredila, kar je najbolje zanjo," je predsednica Evropske komisije dopoldne dejala v nagovoru na londonski School of Economics.

Brez podaljšanja prehodnega obdobja po koncu leta 2020 "ni mogoče pričakovati, da bi dosegli strinjanje glede vseh vidikov našega novega partnerstva", je poudarila von der Leynova. "Treba je izbrati prioritete," je še dejala in dodala, da je EU "pripravljen delati noč in dan".

"Delali bomo za rešitve, ki bodo ohranile celovitost EU-ja, njegovega enotnega trga in carinske unije. Pri tem ne more biti kompromisov," je poudarila. EU je po njenih besedah pripravljen sprejeti novo partnerstvo brez carin, kvot in dampinga.

Bosta Združeno kraljestvo in EU res ostala najboljša prijatelja?

"Resnica je, da naše partnerstvo ne more biti in ne bo takšno kot do zdaj. In tudi ne bo tako tesno kot do zdaj," je še dejala von der Leynova. Povedala je, da bo novo partnerstvo več kot samo trgovina. Vključevalo bo tudi boj proti podnebnim spremembam, varovanje podatkov, energetiko, promet, vesolje, finančne storitve in varnost, je pojasnila.

"Ko se bo 1. februarja zdanilo, bosta EU in Združeno kraljestvo ostala najboljša prijatelja in najboljša partnerja. Vezi med nami so nezlomljive," je poudarila Nemka na čelu Evropske komisije.

Šele prvo srečanje von der Leyen‒Johnson

Von der Leynova, ki jo v Londonu spremlja glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier, ima na programu prvo srečanje z britanskim premierjem, odkar je 1. decembra prevzela vodenje Evropske komisije. V Bruslju so pred pogovori zatrdili, da med temami pogovorov ne bodo prihodnji trgovinski dogovori.

Na Downing Streetu so medtem v torek zvečer poudarili, da bo britanski premier na srečanju ponovil, da ne namerava podaljšati prehodnega obdobja, ki se v skladu s trenutnimi načrti izteče konec leta. Mogoče ga je podaljšati enkrat za eno ali dve leti.