Konservativci pod vodstvom Borisa Johnsona so v četrtek osvojili prepričljivo večino v parlamentu. Foto: Reuters
Konservativci pod vodstvom Borisa Johnsona so v četrtek osvojili prepričljivo večino v parlamentu. Foto: Reuters

"Drugo branje predloga o izstopnem sporazumu je končano – kar pomeni, da smo korak bližje temu, da končamo brexit," je Johnson po glasovanju zapisal na Twitterju.

Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU-ja v Združenem kraljestvu. Med drugim onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja po brexitu, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020.

V tem času naj bi se Združeno kraljestvo in EU dogovorila o prihodnjih odnosih.

Sorodna novica "Zaradi brexita so bili laburisti pred volitvami v nemogočem položaju"

Zakon določa tudi področja, na katerih bo imelo Sodišče EU-ja še naprej vlogo v Združenem kraljestvu. Poleg tega bo v skladu s predlogom zakona izstopni sporazum nadrejen določenim drugim področjem britanske zakonodaje.

Eno teh področij bi lahko bili arbitražni postopki v sporih glede sporazuma. Predlog zakona določa, da bo morala vlada o uporabi arbitražnih postopkov poročati parlamentu.

Določa tudi vlogo britanskega parlamenta v pogajanjih o prihodnjih odnosih med EU-jem in Združenim kraljestvom. Potrditi bo moral cilje za pogajanja, vlada pa bo morala parlamentu poročati tudi o napredku v pogovorih z EU-jem.

Predlog zakona bodo na začetku januarja obravnavali pristojni odbori poslanske zbornice, ko bodo lahko poslanci in poslanke vlagali dopolnila. Nato bo sledilo še dokončno potrjevanje v spodnjem domu britanskega parlamenta, potrditi pa ga bo morala tudi lordska zbornica. Veljati bo začel, ko ga bo podpisala kraljica Elizabeta II.

Ta je v četrtkovi predstavitvi programa vlade v parlamentu, s čimer se je začelo njegovo novo zasedanje, poudarila, da je prednostna naloga vlade pod vodstvom Borisa Johnsona izpeljati brexit in kar najbolje izkoristiti priložnosti, ki naj bi se ji ponudile ob odhodu iz Evropske unije.

London želi po brexitu izpogajati trgovinske sporazume z vodilnimi svetovnimi gospodarstvi. Tudi prihodnji odnosi z EU-jem naj bi temeljili na prostotrgovinskem sporazumu. Od zakonov, ki naj bi jih sprejeli v prihodnjih treh mesecih, jih je sedem posvečenih brexitu, in sicer s področja trgovine, kmetijstva, ribištva, priseljevanja, finančnih storitev in mednarodnega prava.

Združeno kraljestvo korak bližje brexitu