Glede na javnomnenjske raziskave naj bi se na predčasnih volitvah decembra letos konservativni stranki obetala zmaga. Foto: Reuters
Glede na javnomnenjske raziskave naj bi se na predčasnih volitvah decembra letos konservativni stranki obetala zmaga. Foto: Reuters

"Težava pri sklenitvi dogovora s katero koli stranko že je tveganje, da bomo na Downing Street 10 spustili Jeremyja Corbyna," je dejal britanski premier Boris Johnson v pogovoru za BBC. Ko ga je notranjepolitična urednica BBC-ja Laura Kuenssberg vprašala, ali torej pod nobenimi pogoji ne bi sodeloval z vodjo stranke Brexit Nigelom Farageem, ji je odgovoril: "Naj bom zelo zelo jasen, da ima ta vlada, ta konservativna vlada enako mnenje glede tega, da bi Corbyna spustili zraven".

Na vprašanje glede poziva ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi sodeloval s Faregeom, pa je Johnson odvrnil: "Vedno sem vesel za nasvet, od kjer koli pride, in kot veste, imamo dobre odnose z ZDA in mnogimi drugimi državami (...) vendar pa je takšno moje mnenje."

Corbynov predlog še bolj zamuden

Po mnenju Johnsona je težava vodje laburistov Jeremyja Corbyna v tem, da je njegov predlog brexita "še bolj težaven in zamuden". Ob tem je opozoril, da ne bo nadaljnjih pogajanj glede nacionalnega zdravstvenega programa (NHS), ki je že dalj časa v hudi krizi, kot del prihodnjih trgovinskih dogovorov z ZDA.

Laburisti s Corbynom na čelu menijo drugače. Jonathan Asworth, ki je zadolžen za področje zdravstva vlade v senci, meni, da glede NHS-a torijcem ne gre zaupati, saj bodo "zvišali privatizacijo zdravstva in sklenili nove dogovore z Donaldom Trumpom".

Farage: Dogovor je grozen

Nigel Farage je Borisa Johnsona pozval k oblikovanju predvolilnega zavezništva za brexit, pri čemer je kot pogoj postavil, naj opusti izstopni dogovor, ki ga je sklenil z Brusljem. V Johnsonovi konservativni stranki so že zavrnili sodelovanje.

"Borisu Johnsonu bom rekel: opusti dogovor, opusti dogovor, ker to ni brexit, opusti dogovor, ker bodo ljudje čez tedne odkrili, kaj ste podpisali in jim ne bo všeč," je ob začetku predvolilne kampanje povedal Farage. "To ni brexit. On skuša prodati rabljen motor, ki mu je očistil kapo, pod katero se ni nič spremenilo, to je grozen dogovor Therese May o predaji," je dejal.

K sodelovanju z Johnsonom je sicer v četrtkovem pogovoru v radijski oddaji Faragea pozval že ameriški predsednik Donald Trump, ki je ob tem kritiziral tudi dogovor o brexitu. Predsednik britanskih laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu na Twitterju zapisal, da se "poskuša Trump vmešavati v britanske volitve, da bi bil njegov prijatelj Boris Johnson izvoljen".

Konservativcem naj bi se obetala zmaga

V javnomnenjskih anketah se konservativcem na volitvah prihodnji mesec obeta zmaga. Podpira jih 36 odstotkov vprašanih v anketi inštituta Yougov, opravljeni v sredo. Na drugem mestu so laburisti, ki bi jih volilo 21 odstotkov sodelujočih. 18-odstotno podporo uživajo liberalni demokrati, stranka Brexit pa je na četrtem mestu s 13 odstotki podpore.

Sledijo še zeleni, ki jih podpira šest odstotkov vprašanih, in Škotska nacionalna stranka s štirimi odstotki.

Anketo so opravili, potem ko so britanski poslanci v torek potrdili razpis volitev 12. decembra. K tem je pozval Johnson, potem ko mu dogovora o brexitu ni uspelo spraviti skozi britanski parlament.