Boris Johnson si ne želi podaljšanja brexita, vendar ga pričakuje. Foto: Reuters
Boris Johnson si ne želi podaljšanja brexita, vendar ga pričakuje. Foto: Reuters

Johnson je dejal, da od Evropske unije pričakuje podaljšanje brexita, načrtovanega za 31. oktober, čeprav si sam podaljšanja niti najmanj ne želi, poroča BBC.

Opozicijske laburiste je pozval, naj podprejo predčasne volitve na glasovanju v parlamentu prihodnji teden.

Evropski svet (voditelji držav članic) namerava o podaljšanju brexita odločati v petek. Predsedniki Evropskega parlamenta so že izrazili podporo podaljšanju in predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku priporočili, naj odobri britansko prošnjo za podaljšanje.

Predsednica prihodnje Evropske komisije Ursula von der Leyen je medtem v Helsinkih povedala, da bo moralo v primeru večmesečne preložitve brexita tudi Združeno kraljestvo predlagati svojega komisarskega kandidata.

Britanski poslanci so pred dvema dnevoma na glasovanju podprli Johnsonov dogovor z EU-jem o brexitu, vendar so zavrnili obravnavo zakona v parlamentu v samo treh dneh, zato urejen brexit 31. oktobra praktično ni več mogoč. Britanska vlada je tako bila EU prisiljena zaprositi za podaljšanje.

Preložitev brexita za en mesec ali tri mesece?

BBC poroča, da bo v primeru preložitve brexita do konca novembra Johnson poizkušal znova dobiti podporo v parlamentu za svoj dogovor.

Če bodo brexit prestavili do konca januarja prihodnje leto, bodo poslanci na pobudo Johnsona prihodnji teden glasovali o volitvah 12. decembra.