Če se želi zagotoviti finančna stabilnost regije, je treba ukrepati hitro, poudarja Juncker. Foto: EPA
Če se želi zagotoviti finančna stabilnost regije, je treba ukrepati hitro, poudarja Juncker. Foto: EPA

"Svet razpravlja o tem, ali bo območje evra čez nekaj mesecev še obstajalo," je opozoril v pogovoru za nemški časnik Süddeutsche Zeitung. "Z vsemi mogočimi sredstvi moramo jasno pokazati, da smo trdno odločeni zaščititi finančno stabilnost monetarne unije," je še sporočil 17 finančnim ministrom evrskih držav.

Ob tem je potrdil, da so države s skupno evropsko valuto skupaj z ECB-jem in začasnim skladom za zaščito evra (EFSF) pripravljene na urgentno kupovanje obveznic ranljivih evrskih držav. "Še vedno nas čaka odločitev, kaj točno bomo naredili in kdaj," je pojasnil in dodal, da bo hitrost ukrepanja odvisna od razvoja dogodkov v naslednjih nekaj dneh.

"Blebetanje" o Grčiji čisto nič ne pomaga
Po Junckerjevih besedah pa vse "blebetanje" o Grčiji pri tem čisto nič ne pomaga. Kot je dejal, izstop te države iz območja evra ni del njegovih "delovnih hipotez", saj bi imelo to "obsežne negativne posledice". V tem smislu je bil do tistih, ki banalizirajo grško vrnitev k drahmi, zelo kritičen. S tem se je obregnil ob nemškega gospodarskega ministra Philipa Röslerja, ki je prejšnji teden ocenil, da možnost "izstopa Grčije iz območja evra že dolgo ni strašna".

"Tisti, ki nameravajo probleme evrskega območja rešiti z izključitvijo Grčije oz. tako, da to državo prepustijo njeni usodi, niso dognali pravih vzrokov krize," je prepričan Juncker. Se pa strinja, da si morajo Atene v prvi vrsti pomagati same. "Ne želim zmanjšati pomena problemov, ki si jih je ustvarila Grčija. Ta država mora še naprej kazati konkretne rezultate," je še dejal.