Finančni minister je zavrnil namige, da naj bi bila Slovenija šesta država evroobmočja, ki naj bi zaprosila za pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Finančni minister je zavrnil namige, da naj bi bila Slovenija šesta država evroobmočja, ki naj bi zaprosila za pomoč. Foto: MMC RTV SLO

Med drugim so dosegli politični dogovor o osnutku programa pomoči za Španijo, ki naj bi bil dokončno potrjen 20. julija. Vodja evroskupine Jean-Claude Juncker je po koncu zasedanja dejal, da so se ministri pogovarjali tudi o Sloveniji.

Šef evrskega območja, ki to ostaja še vsaj do konca leta, je potrdil besede finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da naša država ne potrebuje mednarodne finančne pomoči. "Evroskupina upošteva, da slovenska vlada nima nikakršnega namena zaprositi za pomoč. Prepričani smo, da je Slovenija sposobna izvesti korake, potrebne za naslovitev izzivov, s katerimi se spoprijema," je dejal Juncker.

Pri tem je šef evrske skupine menil, da so cilji in ukrepi, ki jih predvidevata slovenski proračunski in reformni program, "ambiciozni ter morajo biti izvedeni v celoti in brez zamud".To bo po njegovih besedah zagotovilo ohranitev nizke ravni javnega dolga in potrebe po zunanjem financiranju države. Že pred tem je finančni minister Janez Šušteršič zavrnil ugibanja, da bi Slovenija potrebovala pomoč.

Luksemburški premier Jean-Claude Juncker ostaja na čelu evroskupine, a ne ves mandat. Na položaj bo sicer imenovan za ves mandat, ki traja dve leti in pol, vendar ga bo, kot je sam pojasnil, zapustil "precej prej, do konca leta ali v začetku prihodnjega leta". Juncker je sicer prvi in do zdaj tudi edini šef evroskupine.
STA

Slovenske banke so bile po Junckerjevih navedbah nedavno dokapitalizirane v skladu z zahtevami Evropske agencije za bančni nadzor, morebitne nadaljnje potrebe po dokapitalizaciji bank so omejene in jih lahko izpeljejo njihovi lastniki oziroma država.
Španija bo za svoje banke 30 milijard evrov od skupno 100 milijard za dokapitalizacijo bank prejela do konca tega meseca, za eno leto pa ji je evroskupna tudi podaljšala rok za ureditev javnih financ.
Že na začetku zasedanja so finančni ministri v izvršilni odbor Evropske centralne banke imenovali Luksemburžana Yvesa Merscha - za položaj se je potegoval tudi nekdanji minister Mitja Gaspari.

Iz Bruslja, Matjaž Trošt, Radio Slovenija, Druga jutranja kronika