Nemčija se je krizi do zdaj uspešno ognila. Foto: EPA
Nemčija se je krizi do zdaj uspešno ognila. Foto: EPA
Kriza evropskih bank je vse večja. Foto: EPA

Vse tri države imajo trenutno najvišjo oceno Aaa. Agencija se je za ta korak odločila, ker je ocenila, da dolžniška kriza evrskega območja ogroža tudi najstabilnejše evrske države.
Bonitetna hiša je opozorila na mogoče proračunske in gospodarske posledice izstopa Grčije iz evrskega območja. Po njeni oceni je vse bolj mogoče, da bosta splošno finančno pomoč začasnega oz. stalnega sklada za zaščito evra (EFSF oz. ESM) potrebovali tudi Španija in Italija.

Španija je sicer pred časom že zaprosila za do 100 milijard evrov posojila za pomoč svojemu bančnemu sektorju, če bi bilo treba reševati njeno gospodarstvo na splošno, pa bi bil to precej velik zalogaj, saj je približno dvakrat tolikšno kot grško, portugalsko in irsko skupaj, je opozoril Moody's.

"Sidro stabilnosti"
V primeru scenarija, po katerem bi bilo treba reševati Madrid in Rim, bodo morale močne evrske države nase prevzeti še večje finančno breme. Nemčija je, denimo, država, ki v EFSF prispeva največ. Nemške finančne institucije so tako močno izpostavljene dolžniški krizi in bi lahko imele težave s potencialnimi izgubami, menijo v bonitetni agenciji. Nemško finančno ministrstvo je v odzivu na potezo Moody's poudarilo, da Nemčija ostaja "sidro stabilnosti območja evra".

Na ministrstvu so pojasnili še, da so se seznanili z oceno bonitetne hiše, pri tem pa dodali, da se ta osredotoča na kratkoročna tveganja. Tveganja, ki jih izpostavlja, niso nova, so dejali.

Vodja evrske skupine in luksemburški premier Jean-Claude Juncker pa je v odzivu izrazil "močno zavezanost" stabilnosti območja evra. V prepričanju, da imajo Nemčija, Nizozemska in Luksemburg močne temelje, je poudaril, da ostajajo zavezani zagotavljanju stabilnosti evropske monetarne unije kot celote.

Nemčija še brez posledic krize
Berlin sicer doslej še ni čutil pravih posledic krize in se je na kapitalskih trgih zadolževal celo po negativni obrestni meri. Se je pa nemška kanclerka Angela Merkel večkrat znašla v središču političnih neviht. Mnogi so namreč kritični do njenega varčevalno usmerjenega pristopa razreševanja krize. Na to je spomnila tudi bonitetna agencija. Kot je poudarila, je "odzivnost in postopnost političnega odgovora" evropskih voditeljev še en razlog za zaskrbljenost.

Odločitev Moody's, da obete omenjenih držav spremeni v negativne, po poročanju dpa pomeni, da bonitetna agencija razmišlja o tem, da bi, če bodo negativni pogoji vztrajali, znižala zdaj najvišje kreditne ocene Nemčije, Nizozemske in Luksemburga. Sicer pa je Moody's danes ohranil najvišjo oceno Aaa za Avstrijo in Francijo, ki jima je obete v negativne spremenil februarja. Poleg tega je potrdil najvišjo oceno in stabilne obete za Finsko.