Srbija bo s podpisom sporazuma naredila velik korak naprej v približevanju Uniji. Foto: EPA
Srbija bo s podpisom sporazuma naredila velik korak naprej v približevanju Uniji. Foto: EPA
Makedonski premier Gruevski s slovenskim kolegom Janšo
Rehn je pozdravil zavezanost slovenskega premierja Janeza Janše, ki je v pismu voditeljem držav EU-ja zapisal, da Makedonija zasluži podporo pri prizadevanjih za vstop v EU, a dejal, da oba delita mnenje, da morajo za to biti izpolnjeni določeni pogoji. Foto: EPA
Poročilo o napredku

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je poudaril, da se je za to odločil, potem ko mu je zeleno luč dalo tožilstvo ZN-a. Pogoj za dejanski podpis sporazuma je ostal polno sodelovanje Beograda s haaškim sodiščem pri lovu na poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, od katerega bo še naprej odvisno približevanje Srbije EU-ju.

Sporazume s preostalimi državami zahodnega Balkana bo EU predvidoma podpisal prihodnje leto. Glede približevanja Turčije EU-ju so v Bruslju ocenili, da mora Turčija doseči še znaten napredek na področju človekovih pravic, predvsem glede verske svobode in varstva manjšin.

MZZ zadovoljen s poročilom
S slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da z zadovoljstvom ugotavljajo, da poročila o napredku ohranjajo jasno evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. "Slovenija si prizadeva za čim hitrejše napredovanje teh držav na njihovi evropski poti. To je ena od prioritet Slovenije kot naslednje predsedujoče EU. V skladu s tem je Slovenija omenjenim državam tudi v prihodnje pripravljena nuditi vso potrebno pomoč in podporo, da bi čim prej izpolnile vse obveznosti in rešile tiste težave, na katere opozarja tudi Evropska komisija."

Črna gora: Delen napredek
Črna gora je po Rehnovih besedah v zadnjem letu dosegla veliko, a mora administrativne in pravosodne reforme izvesti v celoti. Gospodarska rast države je visoka, stabilna je tudi inflacija, šibkost pa je zaznati pri proračunskem načrtovanju, težave so tudi s privatizacijo. Poročilo izpostavlja problem korupcije, ki zahteva nujno ukrepanje. Viri za boj proti korupciji so precej omejeni, malo napredka pa je tudi v boju proti pranju denarja. V poročilu je tudi zapisano, da so pogoji beguncev in preseljenih oseb, vključno z Romi, zaskrbljujoči, omejen napredek pa je bil storjen na področju civilnih in političnih pravic. Glede viznega režima bo treba seznam držav, katerih državljano potrebujejo vizo za vstop v državo, uskladiti z evropskimi standardi. Zaradi turizma v Črno goro prihaja vse več ljudi, oblasti pa nimajo dovolj diplomatskih misij za izdajo viz.

Albance čaka boj s korupcijo
Eden največjih problemov Albanije je korupcija. Vlada je sicer sprejela protikorupcijsko strategijo za obdobje 2007-2013, a glavni problem je sodstvo, saj so sodni postopki počasni in nepregledni. "Albanija je storila določen napredek na področju demokracije in vladavine prava. A več je treba storiti, preden pride do določenih korakov na poti v EU. Pomemben je tudi politični konsenz v državi sami glede približevanja Uniji," je poudaril Rehn, ki je dejal, da je potrebno razviti demokratično kulturno, pri čemer je izpostavil pomen sodelovanja med strankami.

Za Makedonce začetek šele prihodnje leto
Makedonija, edina od treh kandidatk za članstvo v EU-ju, ki še ni začela pristopnih pogajanj z Unijo, bo morala na širitveni preboj počakati prihodnje leto. Rehn je izpostavil, da je potreben "bolj konstruktiven politični dialog". Status kandidatke ima sicer od leta 2005.

K. T.

Poročilo o napredku