Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenija bo do konca junija dobila dodatnih nekaj manj kot 47.000 odmerkov BioNTech/Pfizerjevega cepiva, svoj pro rata delež celotne količine desetih milijonov odmerkov, ki jih je podjetje na pobudo Evropske komisije iz druge polovice leta, kot je bilo načrtovano po pogodbi, preusmerilo v drugo četrtletje.

Tako kot Avstrija in Češka namreč ne sodeluje pri solidarnostnem mehanizmu, o katerem so se dogovorili veleposlaniki članic Unije in po katerem dodatne odmerke dobijo tiste države, ki so naročile najmanj BioNTech/Pfizerjevega cepiva in ki imajo s cepljenjem največ težav.

To so Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Latvija in Slovaška; delež glede na število prebivalstva, je portugalsko predsedstvo zapisalo v sporočilu za javnost, bodo dobile od celotne količine, nato pa še od slabe tretjine solidarnostnih odmerkov.

Sorodna novica Poziv šestih premierjev glede cepiv proti covidu-19 dviga prah

Za peterico 2,85 milijona odmerkov, za preostalih 19 držav 6,6 milijona

Te odmerke jim je odstopilo 19 držav, ki bodo tako svoj delež glede na število prebivalstva dobile od zgolj 6,6 milijona odmerkov. Omenjena peterica držav pa bo prejela okoli 2,85 milijona odmerkov cepiva.

Ker se Slovenija, Avstrija in Češka niso pridružile večinski skupini 19 držav, bo s tem največ izgubila Češka, ki bi si lahko zagotovila okoli 140.000 solidarnostnih odmerkov. Ker se ni pridružila predlogu portugalskega predsedstva, je tako izgubila okoli 70.000 odmerkov, ravno toliko pa sta si jih skupaj dodatno zagotovili Slovenija in Avstrija z vztrajanjem pri razdelitvi pro rata. Za Slovenijo to pomeni okoli 47.000 odmerkov namesto predlaganih 33.000, za Avstrijo pa okoli 199.000 namesto 139.000.

Slovenija je sicer naročila le 80 odstotkov odmerkov BioNTech/Pfizerjevega cepiva, ki bi ji pripadali glede na število prebivalcev, ker se je, kot je znano, lani jeseni odrekla deležu iz opcijske malhe v višini 100 milijonov odmerkov, je za Radio Slovenija poročala bruseljska dopisnica Mojca Širok.

Kacin: Češka je izvisela

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je ob navedbah glede odstopa Slovenije od solidarnostne razdelitve cepiva Pfizer dejal, da gre za nekorektno poročanje.

"Slovenija je ena od šestih držav, ki so predlagale ta mehanizem. Dobili smo se na Dunaju in podprli smo vse te države. Kar je res in kar ni povedano, je, da so se voditelji dogovorili, da bo polovičen znesek namenjen solidarnosti, polovičen pa se bo delil pro rata. Na koncu je izpadlo tako, da so za solidarnost namenili tri milijone in Češka je pri tem izvisela. Češka ima velik primanjkljaj in nam je lani večkrat pomagala. Zato sta se Slovenija in Avstrija odločili, da poskušata prekiniti tihi postopek, zato da bi se poiskala rešitev tudi za Češko. Vendar pa našega posega niso hoteli slišati, niso ga priznali, niso spoštovali svojega poslovnika in to je politično vprašanje, s katerim se bodo evropski voditelji ukvarjali po praznikih," je za TV Slovenija pojasnil Kacin.

"V tem trenutku to pomeni, da bo Slovenija dobila 46.000 primerkov, kolikor ji pripada iz našega deleža. Delež prebivalcev Slovenije v EU-ju je 0,47 odstotka. Zgodba o solidarnosti še ni končana, sevi so med nami in zagotovo bo treba zagotoviti dodatne mehanizme in takrat bo za tiste, ki so v najtežjem položaju, primakniti več," je dodal.

Kacin je glede neenotnosti EU-ja oziroma kaj bi to pomenilo pri razdeljevanju cepiv, povedal, da so pogodbe, ki jih je Evropska komisija sklenila s posameznimi proizvajalci, jasne. "Vsaka država ima svoj delež prebivalstva, Slovenija, kot rečeno, 0,47 odstotka. Slovenija je naročila cepiva pri vseh šestih proizvajalcih in ima naročene velike količine. V tem trenutku največ delamo s Pfizerjem, s katerim smo sklenili še dodatno pogodbo za 912.000 odmerkov, ob prvi pogodbi, v kateri je več kot 900.000 odmerkov. V tem trenutku potekajo pogajanja še za nekaj več kot 400.000 odmerkov. V ta sklop spada tudi teh 46.000, o katerih se pogovarjamo že v tem trenutku. To je skupno naročilo za 100 milijonov za celotno Evropsko unijo," je še navedel nacionalni koordinator.

Slovenija ne bo sodelovala pri solidarnostni razdelitvi cepiv

Janša: Vztrajali smo zaradi Češke

Premier Janez Janša je pred tem prav tako pojasnil, da so pri svojem vztrajali predvsem zaradi Češke. "Za Avstrijo in Slovenijo je rešitev sprejemljiva, ni pa sprejemljiva za Češko, ki je trenutno zelo prizadeta. Zaradi nje smo vztrajali. Solidarnostno bi morali razdeliti najmanj pet milijonov odmerkov od 10 milijonov, kot je bilo okvirno dogovorjeno v četrtek, da bi zajeli vse, tudi Češko," je tvitnil premier.

Podobno stališče ima tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je trdil, da Češka glede na načrte ne bi prejela zadostne količine cepiv. Avstrija naj bi zdaj skušala Češki pomagati z dvostranskimi dogovori med državami članicami.

Babiš: Solidarnost obstaja le v izjavi za medije

Češki premier Andrej Babiš je bil kritičen do portugalskega predsedstva, češ da ne razume, kako so lahko objavili izjavo o kompromisni rešitvi, ne da bi dosegli soglasje med vsemi državami članicami. "Solidarnost obstaja le v izjavi za medije, pri pogajanjih za zaprtimi vrati ne obstaja," je povedal. Češka opozicija medtem Babišu že očita neuspeh pri pogajanjih in govori o škandaloznem porazu.

Diplomati so bili sicer kritični do potez Avstrije in Slovenije. "Kancler Kurz je pokazal pomanjkanje solidarnosti," je povedal neimenovani diplomat. Ob tem je spomnil na pismo, ki ga je Kurz podpisal skupaj s kolegi iz Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Latvije in Češke glede enakega dostopa do cepiv. "Rad piše pisma in potem obrne hrbet zaveznikom," je dodal.

Eden od veleposlanikov pa je opozoril, da Slovenija poleti prevzema predsedovanje Svetu EU-ja in ravnanje premierja po njegovem mnenju pošilja slab signal.

Portugalski predlog

Portugalsko predsedstvo Svetu EU-ja je sicer predlagalo, da se sedem milijonov odmerkov razdeli med vseh 27 članic Unije po načelu pro rata oziroma glede na število prebivalcev. Preostale tri milijone bi po načelu solidarnosti namenili državam, ki trenutno najbolj zaostajajo pri cepljenju – Bolgariji, Hrvaški, Estoniji, Latviji in Slovaški. Nekaj od tega bi dobila še Češka, saj naj bi ji le tako uspelo do konca drugega četrtletja cepiti vsaj 45 odstotkov prebivalcev.

Slovenija si je sicer ves čas z drugimi somišljenicami v skupini šesterice držav prizadevala za odpravo vedno večjih razlik v stopnji precepljenosti med državami članicami, so v odzivu sporočili iz vlade. Slovenija se je predvsem zavzemala za to, da bi se solidarnostno razdelilo pet milijonov odmerkov, in ne tri, kot je predlagalo predsedstvo. Po tem predlogu bi preostalih sedem milijonov razdelili skladno s številom prebivalstva. Slovenija bi bila v tem primeru deležna 32.769 odmerkov cepiva, pozneje pa je predsedstvo po mnenju vlade izboljšalo solidarnostni delež razdelitve in pri Sloveniji upoštevalo delež pro rata glede na celotnih 10 milijonov odmerkov, s čimer je država dobila dodatnih 14.044 odmerkov cepiva.

Na vladi obžalujejo, da je bila odločitev sprejeta v škodo Češke in da so večjo solidarnost Češki odrekle države, ki bodo lahko do junija dosegle več kot 60-odstotno precepljenost.

Slovenska in avstrijska pomoč Češki

Babiš je čez dan tvitnil, da bo Slovenija Češki namenila 10.000 odmerkov cepiva. Avstrija je pred tem sporočila, da bo Češki pomagala dvostransko s 30.000 odmerki cepiva.

Slovenski "ne" solidarnostnemu mehanizmu cepiv