Predvidene količine cepiv, ki bodo prispele v Slovenijo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Predvidene količine cepiv, ki bodo prispele v Slovenijo. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Premier Janez Janša na posvetu na Brdu pri Kranju. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Premier Janez Janša na posvetu na Brdu pri Kranju. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Premier Janša je pojasnil, da iz podatkov o dobavah cepiv jasno izhaja, da je pred nami april, mesec, v katerem bomo ob obljubljenih dobavah lahko precepili najbolj ogroženo populacijo, a to še ne bo zelo vidno zaustavilo širjenja virusa, začelo pa bo vplivati na zmanjšanje posledic, torej na število hospitaliziranih in smrti.

Tako bi dosegli 70-odstotno precepljenost odraslega prebivalstva in bi lahko računali, da bomo do konca junija uspešno zaustavili epidemijo. "V maju ob dobavi obljubljenih količin cepiv lahko računamo na neposredno zaustavljanje virusa in v juniju na to, da bomo lahko razglasili vsaj rumeno, če ne zelene barve in sprostili večino ukrepov," je ocenil Janša.

Sorodna novica Svetovalna skupina predlaga 11-dnevno zaprtje države. Šole na daljavo, gibanje omejeno na regije.

AstraZeneca Sloveniji ni dobavila vseh odmerkov

"V mesecu, ki se izteka, bi AstraZeneca morala dobaviti 117.372 odmerkov, država Slovenija pa je prejela samo 9860 odmerkov, več kot 100.000 odmerkov je zmanjkalo v tem mesecu, in dokler nimamo dovolj cepiva, da bi pospešili cepljenje, je lockdown eden najučinkovitejših ukrepov, ki nam pri tem lahko pomagajo," je povedal državni koordinator cepljenja Jelko Kacin.

Pfizer bo po Kacinovih besedah v naslednjem mesecu za okoli 45.000 odmerkov povečal dobavo, tudi AstraZeneca se trudi, da bi povečala dobavo. Novo cepivo Janssen, pri katerem zadošča samo en odmerek, bo na voljo v več kot 20.000 odmerkih, do konca meseca junija pa več kot 200.000 odmerkih. "Industrija dela velike napore, da bi zagotovili zadostne količine cepiv, tudi vlada dela velike napore, da bi se dokopala do dodatnih cepiv, ki so registrirana," je navedel Kacin.

Kacin: Ljubljana naj se bolj potrudi

"Vse lokalne skupnosti v občinah se morajo čim bolje organizirati, da bodo kos kampanji cepljenja, to velja tudi za Ljubljano, ki je tako velika, da si lahko dovoli, namesto enega, dve ali tri množična cepilna mesta, brez takšnega pristopa bomo še tedne poslušali o zaostankih med starejšimi, najranljivejšimi," je sklenil Kacin in zdravstvene delavce v Ljubljani pozval, naj več sodelujejo vertikalno in horizontalno in se potrudijo približati cepilna mesta tistim, ki so cepljenja najbolj potrebni.

Zgrešena evropska politika?

Napovedi glede cepljenja so bile na začetku leta bolj optimistične. Z drugim odmerkom je bilo do zdaj cepljenih le štiri odstotke Evropejcev. "EU je izvozil 77 milijonov doz cepiva. Toliko, kot smo porabili sami. Izvažamo celo v tiste države, kjer sami ne dovolijo izvoza", je bil premier Janša kritičen do skupne evropske politike.

AstraZeneca na primer je dostavila le četrtino dogovorjene vrednosti.

Po Janševih besedah se je vlada pogovarjala o dobavah cepiv tudi z ameriškim predsednikom. Izvoz je po Janševih besedah v ZDA prepovedan, predsednik Joe Biden pa je povedal, da bodo drugim pomagali šele, ko bodo doma presegli precepljenost.

Dobave cepiv v EU-ju po proizvajalcih. AstraZeneca je dobavila le četrtino dogovorjenih količin. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Dobave cepiv v EU-ju po proizvajalcih. AstraZeneca je dobavila le četrtino dogovorjenih količin. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona