Slovenski državljani so člani kabineta predsednice komisije in člani kabinetov neslovenskih komisarjev.  Foto: Reuters
Slovenski državljani so člani kabineta predsednice komisije in člani kabinetov neslovenskih komisarjev. Foto: Reuters

Mary Veronica Tovšak Pleterski je bila v komisiji doslej direktorica za naložbe, rast in strukturne reforme v generalnem direktoratu za gospodarske in finančne zadeve, predtem pa je bila direktorica za sheme trgovanja z izpusti ogljikovega dioksida v generalnem direktoratu za podnebno ukrepanje.

Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU-ja v prvi polovici leta 2008 je bila namestnica stalnega predstavnika Slovenije pri EU-ju.

V ekipi von der Leynove je sicer še ena slovenska državljanka, asistentka predsednice komisije Alisa James, so potrdili v kabinetu von der Leynove.

Med člani kabinetov neslovenskih komisarjev je še Slovenka, Maja Kocijančič, ki je v kabinetu komisarja za širitev Oliverja Varhelyija pristojna za komunikacijo ter za Severno Makedonijo in Albanijo.

Kocijančičeva je bila v preteklih desetih letih govorka visoke zunanjepolitične predstavnice Unije, najprej Catherine Ashton, nato Federice Mogherini in je tudi prva in doslej edina govorka komisije iz Slovenije.

To je tudi prvič, odkar je Slovenija članica Unije, da so slovenski državljani člani kabineta predsednika komisije in člani kabinetov neslovenskih komisarjev. V širših komisarskih ekipah so sicer Slovenci bili že v preteklosti. Tudi tokrat sta v širših ekipah dve Slovenki, Petra Petan kot asistentka pri komisarju Paolu Gentiloniju in Alenka Hrastar kot poslovna sekretarka pri Varhelyiju.

V ekipi evropskega komisarja Janeza Lenarčiča, pristojnega za krizno upravljanje, je pet Slovencev. Trije so člani kabineta: vodja kabineta Matjaž Malgaj, ki je bil tudi šef kabineta nekdanjega komisarja Janeza Potočnika, osebna asistentka Mateja Munda in Tina Štrafela, dosedanja govorka na slovenskem veleposlaništvu pri EU-ju, ki je pristojna za komunikacijo. V širši ekipi sta še asistentka Jasna Pajnkihar in poslovna sekretarka Živa Kokolj.

Tudi med člani kabineta predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela je Slovenka, to je Martina Lodrant v vlogi svetovalke za trgovino, Azijo in Tihi ocean, ZDA, Kanado, varnost in obrambo ter krizno upravljanje.