Po besedah Kebra se mora EU oddaljiti od stroge usmerjenosti v neoliberalno politiko, trgovanje brez meja se mora prekrivati z demokracijo, spoštovanjem človekovih pravic, varovanjem okolja in solidarnostjo brez meja. Foto: BoBo
Po besedah Kebra se mora EU oddaljiti od stroge usmerjenosti v neoliberalno politiko, trgovanje brez meja se mora prekrivati z demokracijo, spoštovanjem človekovih pravic, varovanjem okolja in solidarnostjo brez meja. Foto: BoBo
Kandidati stranke Solidarnost na volitvah v Evropski parlament bodo Dušan Keber, Marjutka Hafner, Damjan Mandelc, Nataša Osolnik, Tjaša Učakar, Jože Pirjevec, Manca Uršič Rosas in Lenart Zajc. Foto: BoBo

Stranka Solidarnost je zbrala potrebnih 1.000 podpisov za kandidaturo na evropskih volitvah in bo tako na njih nastopila s svojo samostojno listo, ki jo bo vodil nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber.

Poleg njega bodo za evropske poslance kot predstavniki Solidarnosti kandidirali še politologinja Marjutka Hafner, sociolog Damjan Mandelc, komunikologinja Nataša Osolnik, sociologinja in geografinja Tjaša Učakar, zgodovinar Jože Pirjevec, ekonomistka Manca Uršič Rosas in zgodovinar Lenart Zajc.

Keber, ki je širši slovenski javnosti morda najbolj znan kot avtor protialkoholne zakonodaje, ki v Sloveniji prepoveduje prodajo piva in seveda drugih alkoholnih pijač na športnih prireditvah in v trgovinah po 21. uri, je razložil, da se bo Solidarnost v Evropskem parlamentu zavzemala za osem točk.

Med njimi so prizadevanje za globalno solidarnost namesto globalnega tekmovanja, za unijo držav, ki služi državljanom, ne bankam in elitam, za evropsko solidarnost v zdravstvenem varstvu kot tudi za uravnotežen gospodarski, socialni in okoljski razvoj.

Stran od neoliberalizma
Po Kebrovem mnenju se mora EU oddaljiti od stroge usmerjenosti v neoliberalno politiko, trgovanje brez meja se mora prekrivati z demokracijo, spoštovanjem človekovih pravic, varovanjem okolja in solidarnostjo brez meja.

V skupini evropskih držav pa po njegovem mnenju ni sprejemljivo, da najrevnejše plačujejo najvišjo obrestno mero. Dodal je, da je treba problematiko dolgov rešiti bodisi z znižanjem obrestnih mer bodisi s časovnim odlogom posojil ali odpisom.

Solidarnost si bo prizadevala tudi za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka. Pri demokratizaciji evropskih institucij pa izpostavljajo krepitev moči Evropskega parlamenta, ki da je šibkejši kot Svet Evropske unije, ki ga ne izbirajo neposredno volivci.

Odprti za povezave
Za možnost morebitnih povezovanj z drugimi strankami in listami so še vedno odprti, je dejal Keber, toda za skupen nastop na evropskih volitvah so tako časovni kot tehnični zadržki.

Dokončne odločitve o tem, v katero evropsko skupino se bodo vključili, Solidarnost še ni sprejela, so pa v pogovorih najbliže z evropskimi socialisti in demokrati.