Nekdanji minister za zdravje in član Solidarnosti Dušan Keber: Ministrica Trop Skaza bi namesto ukinitve dopolnilnega zavarovanja morala govoriti o njegovem
Nekdanji minister za zdravje in član Solidarnosti Dušan Keber: Ministrica Trop Skaza bi namesto ukinitve dopolnilnega zavarovanja morala govoriti o njegovem "prenosu" na osnovno zavarovanje. Foto: BoBo

Poznamo slabosti javnih zdravstvenih sistemov, a boljšega modela ne poznamo.

Dušan Keber, Solidarnost
Koalicija za ohranitev javnega zdravstvenega sistema, ki jo predstavlja Nevenka Lekše, je za krepitev zdravja, in ne za polnjenje žepov zaslužkarjev. Foto: BoBo
Alenka Trop Skaza
Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je zaradi zdravstvenih težav odsotna. Z ministrstva so sporočili, da informacij o njenem morebitnem odstopu nimajo in jih ne morejo komentirati. Foto: BoBo

"Naj država z zakonom poskrbi za solidaren, dostopen, kakovosten in uspešen javni zdravstveni sistem, v katerem se bo denar porabljal za izboljševanje in krepitev zdravja, in ne za polnjenje žepov zaslužkarjev," je dejala Nevenka Lekše iz Združenja za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas. Združenje je le eno izmed več kot 12 združenj, društev, sindikatov in novoustanovljenih političnih strank, združenih v koalicijo, ki podpise za javni zdravstveni sistem zbira na tej spletni povezavi.


Slovenci že 30 odstotkov zdravja sami plačujejo
Dušan Plut iz TRS-a je opozoril, da kriza terja povečanje javnih sredstev za javne storitve, saj se Slovenija uvršča med evropske države, katerih državljani največ sredstev za zdravstvo že namenijo iz lastnih žepov.
Na dramatičen porast zasebnih sredstev, ki ga državljani namenjajo zdravstvu, je opozoril tudi Dušan Keber iz Solidarnosti in dejal, da že danes državljani kar 30 odstotkov zdravstvenih storitev plačujejo iz svojih žepov. Treba je povrniti delež financiranja javnega zdravstva čim bližje številki 100, meni Keber. "Poznamo slabosti javnih zdravstvenih sistemov, a boljšega modela ne poznamo. Ni države na svetu, kjer bi uvedba zasebnosti privedla do večje kakovosti in hitrejših storitev," je prepričan nekdanji minister za zdravje.

Peticijo poslancem, ki so pod vplivom lobijev
Pobudniki zbiranja podpisov nameravajo poslancem izročiti peticijo, ki naj bi pokazala, kakšen zdravstveni sistem si državljani želijo. "Terjamo zdravstveno reformo, ki ne bo uveljavljala zasebni, ampak javni interes," je dejala izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lučka Böhm in dodala, da bogati lobiji vladi in poslancem sugerirajo zdravstveno reformo z liberalizacijo zdravstvenih storitev. "Uprli se bomo tržnim silam," napoveduje.
Temu se pridružujejo tudi Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja, Anton Donko iz zveze upokojencev, Violeta Tomič iz Demokratične stranke dela in Luka Mesec iz Iniciative za demokratični socializem. Zadnji se je zavzel za popolno ločitev zasebnega in javnega sistema s postopno ukinitvijo zasebnega sektorja.

Švedski zdravniki na slabšem
Na primerih avstralske in švedske liberalizacije zdravstvenega sistema je zatrdil, da je uvedba zasebnikov privedla do podaljšanja čakalnih vrst, švedski zdravniki pa se dvakrat manj kot evropski ukvarjajo z bolniki. Namesto tega rešujejo 'sodoku' – podatke vnašajo v računalnik, saj je ob privatizaciji potreben dodatni nadzor, ki terja birokratizacijo, je navedel Mesec.

Ministrica za zdravje zbolela
Hkrati pa STA poroča, da je ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza zaradi zdravstvenih težav odsotna. Z ministrstva so sporočili, da informacij o njenem morebitnem odstopu nimajo in jih ne morejo komentirati. Mediji so zadnje čase namreč ugibali, da bi Trop Skaza lahko že v ponedeljek podala svoj odstop.

Prednost funkciji ali zaslužku?
Ministrica je bila tarča kritik predvsem po tem, ko se je izkazalo, da se je podjetje, katerega solastnik je njen mož, prijavilo na razpis za opremo novomeške urgence. A so z ministrstva kmalu sporočili, da ponudba ni več v igri, pa tudi premierka Alenka Bratušek je potrdila, da ministrica s svojim možem poslov ne more sklepati.

Delo poteka nemoteno
Po informacijah nekaterih časnikov so v PS-ju celo začeli že iskati njenega naslednika, hkrati pa druge informacije govorijo o tem, da nova ministrica zagotovo ne bo odstopila. Na ministrstvu zagotavljajo le, da ministrico v času njene odsotnosti nadomešča državna sekretarka Nina Pirnat in da delo na ministrstvu poteka nemoteno ter v skladu z načrtovanimi dejavnostmi.

Poznamo slabosti javnih zdravstvenih sistemov, a boljšega modela ne poznamo.

Dušan Keber, Solidarnost