V Turčiji živi okoli 3,6 milijona Sircev, večina med njimi je beguncev, ki so državo zapustili zaradi spopadov. Foto: AP
V Turčiji živi okoli 3,6 milijona Sircev, večina med njimi je beguncev, ki so državo zapustili zaradi spopadov. Foto: AP

Oettinger, ki je član nemške vladajoče stranke Krščanskodemokratska unija (CDU), je v pogovoru za časopis Welt am Sonntag dejal, da bi po njegovem mnenju moral Bruselj v naslednjem nakazilu Turčiji dati manj denarja kot do zdaj. "Ankara ne potrebuje toliko denarja, saj bo sirske begunce naselila na t. i. varno območje, ki ga želi oblikovati po izgonu Kurdov na severu Sirije," je pojasnil. Dodal je, da so z evropskim denarjem za sirske begunce v Turčiji postavili veliko šol, bolnišnic in namestitev, zato finančne potrebe niso več tako velike.

"Pa ne le to. Menim, da bi morali v prihodnosti več pozornosti in sredstev nameniti drugim državam, kot sta Jordanija in Libanon. Bolj logično je, da ljudem zagotovimo stalno domovanje in jim z denarjem pomagamo do dostojnega življenja, kot da jim ne pustimo nobene druge možnosti, kot da pridejo k nam. Vsak kraj za življenje v Turčiji ali v Jordaniji je manj nevaren kot pot do Berlina. In cenejši," je dejal po poročanju Deutsche Wella.

Ponudil je tudi konkretne podatke – Evropska unija je od leta 2016 organizacijam, ki skrbijo za pomoč beguncem v Turčiji, namenila šest milijard evrov. Strinja se tudi z nemško obrambno ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer, ki je pred kratkim predlagala vzpostavitev varnega območja pod mednarodno zaščito na severovzhodu Sirije.