V tiskovni službi Evropske komisije so tako odgovorili na vprašanja, ali lahko potrdijo prejetje pisma premierja Janeza Janše ter ali je komisija pripravljena umakniti tožbo proti Sloveniji v zadevi nedotakljivosti arhivov ECB-ja in se poravnati zunaj sodišča.

Na Sodišču EU-ja so pojasnili, da je tožbo mogoče umakniti v kateri koli fazi postopka, vse do razglasitve sodbe. Poudarili so, da 148. člen poslovnika določa, da v primeru, da tožeča stran sodišče obvesti o želji po prekinitvi postopka, predsednik naloži izbris primera iz vpisnika in odloči o stroških.

Premier Janša je predsednici komisije Ursuli von der Leyen poslal pismo, s katerim preverja možnosti za umik tožbe zaradi preiskave v Banki Slovenije. Na Twitterju je pojasnil, da so se za to odločili na podlagi dozdajšnjih izkušenj s tožbami.

Za 22. junij je sicer predvidena obravnava tožbe komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank konec leta 2013. Gre za pomemben precedens, saj je nedotakljivost arhivov Unije redko predmet pravdnega spora.

Komisija ugotavlja kršenje nedotakljivosti arhivov ECB-ja in dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov osrednje denarne ustanove območja evra v okviru kriminalistične preiskave v Banki Slovenije julija 2016, izvedene zaradi sumov nepravilnosti pri sanaciji bank decembra 2013, ki je med drugim privedla do izbrisov podrejenih obveznic in delnic bank.

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS