Hrvaška premierka ocenjuje, da sta Hrvaška in Slovenija napredovali v medsebojnem dialogu in dogovorih. Foto: EPA
Hrvaška premierka ocenjuje, da sta Hrvaška in Slovenija napredovali v medsebojnem dialogu in dogovorih. Foto: EPA
Kosorjeva o arbitraži

"Ne bi rekla, da gre za pritiske, vse poteka po načrtih. Prvi del naloge smo uspešno opravili. Hrvaška pogajanja niso več blokirana, kar je velik skupen uspeh. Zdaj pride na vrsto drugi del. Ko se bomo o vsem sporazumeli, bomo ta sporazum parafirali oziroma podpisali," je dejala in dodala, da se bo pred podpisom sporazuma posvetovala s predstavniki hrvaških parlamentarnih strank in s predsednikom države Stipetom Mesićem.

Slovenski premier Borut Pahor je opozoril, da se bo, če bosta Slovenija in Hrvaška "zamudili priložnost" za podpis arbitražnega sporazuma o reševanju meje, zelo verjetno "začel čas nepredvidljivih posledic", ki bo vplival na poslabšanje položaja v celotni regiji. Ob tem je še povedal, da že ima mandat za podpis arbitražnega sporazuma o načinu določanja slovensko-hrvaške meje, medtem ko ga njegova hrvaška kolegica Kosorjeva še nima, saj se v Zagrebu še niso začeli vsi postopki za to. Dodal je, da si želi, da bi sporazum podpisali čim prej.

Da bi "predolgo odlašanje pomenilo odmikanje", meni tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki je znova izpostavil, da podpis še ne pomeni konca procesa. Temu mora slediti še ustrezna verifikacija sporazuma v državnem zboru, primerna pa se mu zdi tudi ideja o razpisu referenduma na to temo.

Kosorjeva o arbitraži