Foto:
Foto:
Pahor o arbitraži

V zadnjih dneh se je slovenski predsednik Borut Pahor vlade slišal s hrvaško premierko Jadranko Kosor, pogovarjala pa sta se "o časovnem načrtu parafiranja arbitražnega sporazuma" in o tem, da bi se lahko srečala ob robu velike poslovne konference v Zagrebu.

Ta bo 23. oktobra, na njej pa naj bi po Pahorjevih besedah ob odprtju spregovorila tako Kosorjeva kot on, nato pa naj bi se sešla še na delovnem kosilu. "Tedaj bo arbitražni sporazum že parafiran," je dejal premier.

V Zagrebu sicer Pahorjevih napovedih srečanja s Kosorjevo niso potrdili, iz urada hrvaške vlade za stike z javnostjo so sporočili le, da še "ni nič striktno dogovorjeno".

Dogovor še prej v sabor
Sicer pa je Pahor poudaril, da mora zdaj predlog sporazuma še skozi parlamentarno proceduro na Hrvaškem., kjer po njegovih besedah stvari "zaenkrat tečejo, kot morajo." Slovenska vlada je dogovor parlamentu že posredovala, odbor DZ-ja za zunanjo politiko pa je pobudo za sklenitev arbitražnega sporazuma s Hrvaško podprl 30. septembra.

Slovenska vlada ima pooblastila DZ-ja
Vlada ima tako vsa pooblastila, da sporazum podpiše, če bo ta na pogajanjih s Hrvaško ostal nespremenjen. "Ocenjujemo, da je po osnutku sporazuma Drnovšek-Račan drugi predlog evropskega komisarja Ollija Rehna najboljše, kar je Slovenija imela na mizi v zadnjih 18 letih," je o sporazumu dejal Milan Balažic, uradni govorec zunanjega ministrstva.

Sporazum, ki je uradno še vedno tajen, naj bi torej temeljil na drugem predlogu evropskega komisarja Rehna iz sredine junija.

Iz Zagreba drugačne informacije
Slovenska stran izpostavlja, da je arbitražni sporazum vsebinsko praktično že zaključen in da se pogajajo le še o malenkostih, medtem ko v Zagrebu trdijo, da "ni še nič dogovorjeno". Prav tako se v saboru uradno še ni začel noben postopek, vezan na predlog tega arbitražnega sporazuma.

Pahor o arbitraži