Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

V skupini za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki deluje v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve, so se prejšnji petek v javnem spletnem pogovoru seznanili z razmerami na področju medijske svobode v Sloveniji. K pogovoru so povabili tudi premierja Janeza Janšo in ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki pa sta sporočila, da njuna udeležba v Bruslju logistično ni mogoča, in predlagala pogovor 26. marca. Slovenski udeleženci v razpravi so bili direktor CNVOS-a Goran Forbici, predsednica Društva novinarjev Slovenije Petra Lesjak Tušek, preiskovalni novinar Lenart J. Kučić in profesor novinarstva in medijskih politik na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Marko Milosavljević.

Sorodna novica Razprava o položaju medijev v Sloveniji: Ali gre Slovenija po poti Madžarske?

Ministrstvo za kulturo se je po enem tednu na razpravo odzvalo z daljšo izjavo za javnost tako v slovenskem kot v angleškem jeziku. Izjavo bodo poslali vsem evropskim institucijam, predsednici skupine Sophie in 't Veld (Renew) in članom skupine. Kot je ministrstvo zapisalo v izjavi, so v omenjeni razpravi slovenske udeležence prosili, naj ocenijo stopnjo samocenzure. "Tudi razpravljavci so se strinjali, da je v slovenskem prostoru to težko oceniti," piše v izjavi.

Udeleženci so poleg trditev o samocenzuri, ki so večinoma temeljile na anonimnih virih iz članka v Politicu, podali več trditev, ki so dejansko neresnične, navaja ministrstvo v izjavi. Pri tem se v odzivu "zaradi jasnosti in dolžine" omejuje na izjave Marka Milosavljevića z ljubljanske Fakultete za družbene vede, "saj so tudi drugi slovenski udeleženci trdili podobne stvari". Izjav poslancev Evropskega parlamenta pa ne komentirajo, ker ne poznajo slovenske medijske krajine in se zanašajo na poročila iz Slovenije, ki pa so, kot so navedli, pogosto neresnična.

Evropske poslanke in poslance ministrstvo v izjavi vabi, da iz slovenščine prevedejo tedenske izdaje vseh dnevnih časopisov ter večerne novice tako na največji komercialni televiziji kot tudi na javni radioteleviziji. "Naslovi so vsak dan prepleteni z udarnimi protivladnimi naslovi. Nato si lahko ustvarijo svoje mnenje o tem, ali kdo v Sloveniji kaže nagnjenost k samocenzuri, ali še več, k cenzuri," je ministrstvo med drugim zapisalo v izjavi.

Odziv Programskega sveta RTV Slovenija

Na izjave Marka Milosavljevića se je odzval tudi Programski svet RTV Slovenija. "Obveščamo Vas, da bo aktualni generalni direktor Igor Kadunc svoj mandat zaključil v celoti, in sicer 24. 4. 2021. V skladu z rednim postopkom imenovanja generalnega direktorja RTV Slovenija je bil objavljen razpis, na podlagi katerega so programski svetniki RTV Slovenija z večino glasov za novega generalnega direktorja RTV Slovenija imenovali Andreja Graha Whatmougha. Svoj mandat bo nastopil 25. 4. 2021," je zapisal predsednik programskega sveta Ciril Baškovič.

"Postopek imenovanja novega generalnega direktorja je bil izveden na podlagi veljavnih pravnih aktov in v zakonitem roku. Trditve prof. dr. Marka Milosavljevića, da je Programski svet RTV Slovenija predčasno zamenjal aktualnega generalnega direktorja, torej ne držijo," še piše v zapisu, ki je bil posredovan članom skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic.

Milosavljević se je v sobotnem zapisu na Facebooku sicer že opravičil in priznal, da je napačno zatrdil, da je bil Kadunc zamenjan pred koncem mandata. Dodaja pa, da so "Kadunca poskušali zamenjati pred iztekom njegovega mandata, a jim to ni uspelo in zato je zdajšnja sprememba formalno imenovanje (in ne zamenjava) novega direktorja."

Ministrstvo za kulturo: Slovenski mediji so protivladno usmerjeni