Politična skupina Renew v Evropskem parlamentu je izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnega razvoja dogodkov na področju medijske svobode v Sloveniji. Foto: Reuters
Politična skupina Renew v Evropskem parlamentu je izrazila zaskrbljenost zaradi nedavnega razvoja dogodkov na področju medijske svobode v Sloveniji. Foto: Reuters
Sorodna novica Zaskrbljeni in zgroženi novinarji STA-ja opozarjajo na samovoljo direktorja Ukoma

"Razmere v Sloveniji postajajo izjemno skrb vzbujajoče," je v sporočilu zapisal vodja politične skupine liberalcev v Evropskem parlamentu Dacian Ciolos.

"Vladna dejanja izpodbijanja temeljne svobode medijev in poskusi politiziranja ključnih demokratičnih institucij se morajo prenehati. Te zlorabe so toliko bolj skrb vzbujajoče, ker bo Slovenija kmalu predsedovala Svetu EU-ja in se bo od nje kot take pričakovalo, da bo promovirala agendo in vrednote Unije," je dodal.

Joveva: Vlada mora nemudoma prenehati dejanja proti neodvisnim medijem

Renew, ki je tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, v sporočilu dodaja, da bodo potrebna zagotovila slovenskih oblasti, da so med predsedovanjem voljne in sposobne odigrati svojo vlogo ter braniti vrednote EU-ja. Svoboda medijev je ena temeljnih vrednot in ne gre dopuščati nobene ovire tej svobodi, so zapisali in pozvali slovenske oblasti, naj se spametujejo.

Evropska poslanka skupine iz Slovenije Irena Joveva je ob tem dodala, da mora "vlada Janeza Janše nemudoma prenehati dejanja proti neodvisnim medijem in delovati v skladu z zakonom". "Evropa si ne more privoščiti še enega demokratičnega nazadovanja svojih držav članic," je dodala.

Janšev odziv na Twitterju

Premier Janša je na Twitterju v odzivu zapisal, da si že dolgo prizadevajo, "da pride na evropski ravni do razprave o medijski svobodi in medijski sliki v Sloveniji, vladavini s pomočjo (zlorabe) prava namesto vladavine prava in uporabi dvojnih meril". "Sodelovali bomo z velikim veseljem. Tudi v Slovenijo smo jih povabili," je dodal.

Politična skupina S&D, druga največja v Evropskem parlamentu je sicer že vložila predlog za razširitev marčne razprave na situacijo v Sloveniji. Končno odločitev glede tega bo sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki bo 4. marca.

"Čas je, da se premierju Janezu Janši neposredno pove: prenehajte s taktiko ustrahovanja," je danes tvitnil S&D in se ob tem vprašala, ali bo predlog za uvrstitev Slovenije v razpravo podprla tudi največja politična skupina EPP, katere članica je tudi SDS.

"Cenimo vašo pobudo. Takšna razprava je zelo potrebna. Prav tako ste prijazno vabljeni, da preživite nekaj dni v naši državi in uživate v slovenski 'medijski svobodi'. Vse vaše sanje se bodo izpolnile," je na Twitterju odgovoril Janša.

Predlog že vložila skupina S & D

Politična skupina S & D, druga največja v Evropskem parlamentu, je sicer že vložila predlog za razširitev marčne razprave na razmere v Sloveniji. Končno odločitev glede tega bo sprejela konferenca predsednikov Evropskega parlamenta, ki bo 4. marca.

"Čas je, da se premierju Janezu Janši neposredno pove: prenehajte s taktiko ustrahovanja," je danes tvitnila S & D in se ob tem vprašala, ali bo predlog za uvrstitev Slovenije v razpravo podprla tudi največja politična skupina EPP, katere članica je tudi SDS.

Vabilo preiskovalne skupine za spremljanje demokracije

Poleg tega bo virtualni pogovor o medijih v Sloveniji 5. marca potekal tudi v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih svoboščin, ki deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), o čemer je Televizija Slovenija poročala na začetku tedna.

Njena članica je tudi podpredsednica Evropskega parlamenta iz vrst skupine S & D Katarina Barley, ki je kot zelo skrb zbujajoče označila "odkrite napade na svobodne medije s strani slovenske vlade". "Moramo se odzvati zgodaj, če se želimo izogniti utišanju svobodnih medijev," je zapisala in dodala, da si prav zato v njeni politični skupini prizadevajo za razširitev dnevnega reda plenarne razprave. "Ko je tarča napada temeljni kamen demokracije, evropske institucije ne morejo stati križem rok," je dodala.

Sorodna novica Evroposlanka Janšo povabila na pogovor: "Vodilni politiki ne bi smeli podpihovati sovraštva"

Za spremljanje razmer v Sloveniji se je skupina odločila po odzivu premierja Janše na članek v bruseljskem spletnem mediju Politicu o stanju v slovenskih medijih.

Avtorico članka je Janša na Twitterju obtožil, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice". Obtožbe slovenskega premierja na račun novinarke so obsodili v Evropski komisiji, kjer so poudarili, da so sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje nesprejemljivi.