Kurz je Rim obiskal na svoji turneji. Foto: Reuters
Kurz je Rim obiskal na svoji turneji. Foto: Reuters
Prebežniki
Avstrijski kancler in italijanski premier, ki oba vodita vladi s skrajno desničarsko stranko, zagovarjata okrepljen nadzor na zunanjih mejah Unije. Foto: EPA

Kurz je obiskal Rim, kjer je sklenil turnejo po več državah pred bližnjim neformalnim vrhom EU-ja v Salzburgu, v okviru katere je poleg Rima obiskal še Kairo, Berlin in Pariz.

Kurz in Conte sta po pogovorih poudarila nujnost krepitve evropske mejne in obalne straže, naslednice oziroma nadgradnje agencije za meje Frontex. Reforma Frontexa bo tudi ena izmed tem vrha v Salzburgu, članice pa imajo glede nje različna stališča, še posebej kar zadeva predlagano krepitev mandata za delovanje v članicah in kadrovsko oziroma finančno krepitev.

Avstrijski kancler je v Rimu poudaril, da si morajo voditelji EU-ja na vrhu v Salzburgu prizadevati za skupno evropsko rešitev na področju politike priseljevanja. "Če nočemo še enega primera Dicotti, potrebujemo enoten evropski odgovor na migrantsko krizo," pa je poudaril Conte, pri čemer je spomnil na ladjo z rešenimi prebežniki, ki je bila avgusta več dni ujeta na morju, ker Italija ni dovolila izkrcanja ljudi na krovu.

Kurz in Conte sta se strinjala, da je junijski vrh EU-ja v Bruslju ponudil novo perspektivo glede migracijske politike. Conte se je pri tem zavzel za več vlaganj v afriške države, od koder prihajajo prebežniki ali pa jih prečkajo na poti v Evropo.

Conte je ob tem znova pozval k spremembi evropske misije Sophia. V Rimu predlagajo, da bi se pri sprejemanju prebežnikov, rešenih v okviru te misije, izmenjevala različna evropska pristanišča v Sredozemlju. Italijanski premier naj bi več predlogov svoje države v povezavi z migracijami predstavil tudi v Salzburgu.

Voditelja proti "trdemu brexitu"
Tam bodo voditelji Unije govorili tudi o brexitu. Italijanski premier in avstrijski kancler sta se strinjala, da je treba storiti vse, da bi se izognili t. i. trdemu brexitu. "Meniva, da mora sedemindvajseterica zastopati enotno stališče in doseči dogovor z Veliko Britanijo," je poudaril Kurz.

Kurz in Conte sta govorila tudi o dvojnem državljanstvu za Južne Tirolce, za katerega si na Dunaju prizadevajo, ker da je taka želja številnih prebivalcev Južne Tirolske, v Rimu pa mu odločno nasprotujejo. Stališč tudi tokrat nista zbližala.