Lenarčič je med resorji, ki so po njegovem mnenju zanimivi tudi za Slovenijo, že večkrat omenil okolje, digitalizacijo, raziskave, regionalno politiko, širitev in zunanjo trgovino. Foto: BoBo
Lenarčič je med resorji, ki so po njegovem mnenju zanimivi tudi za Slovenijo, že večkrat omenil okolje, digitalizacijo, raziskave, regionalno politiko, širitev in zunanjo trgovino. Foto: BoBo

Kot so sporočili s stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju, je predsednica Evropske komisije slovenskega kandidata za evropskega komisarja Janeza Lenarčiča v neformalnem pogovoru tudi podrobneje seznanila z nadaljnjim postopkom, ki predvideva razdelitev resorjev nove komisije proti koncu avgusta oziroma na začetku septembra. Lenarčič je med resorji, ki so po njegovem mnenju zanimivi tudi za Slovenijo, že večkrat omenil okolje, digitalizacijo, raziskave, regionalno politiko, širitev in zunanjo trgovino.

Razporeditvi resorjev bodo sicer sledila zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o celotni novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra. Parlament na glasovanju na plenarnem zasedanju ne more zavrniti posameznega kandidata, temveč le celotno ekipo.

Konec meseca predvideni še uradni pogovori

Pri predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen so z informacijami izjemno skopi. Pogovora s slovenskim kandidatom Janezom Lenarčičem niso želeli komentirati, češ da so srečanja v tem in prihodnjem tednu zgolj kratka, neuradna, spoznavna, ne pa uradni intervjuji.

Predsednica se bo po uradnih pogovorih  odločila o porazdelitvi resorjev, nekatere kandidate pa bi lahko takrat tudi zavrnila. Foto: Reuters
Predsednica se bo po uradnih pogovorih odločila o porazdelitvi resorjev, nekatere kandidate pa bi lahko takrat tudi zavrnila. Foto: Reuters

Predsednica je neformalne pogovore s kandidati za evropske komisarje začela v torek, uradne pogovore pa bo opravila po 26. avgustu, ko se izteče rok za predložitev kandidatov za evropske komisarje posameznih držav članic. Po uradnih pogovorih se bo odločila o porazdelitvi resorjev, nekatere kandidate pa bi lahko takrat tudi zavrnila. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je leta 2014 po uradnih pogovorih zavrnil šest kandidatov.

Članice EU-ja so sicer do zdaj uradno posredovale 19 imen, med njimi je 8 žensk in 11 moških. Kot neuradno pojasnjujejo pri von der Leynovi, jim je tudi kar nekaj drugih že nakazalo mogočo izbiro, a se o konkretnem imenu še usklajujejo. Niso pa še izgubili upanja, da bo za mizo na koncu dejansko sedelo 13 žensk in 13 moških. Britanci namreč kandidata ne bodo ponudili, saj nameravajo na dan nastopa nove komisije, 31. oktobra, izstopiti iz EU-ja.

Takrat namerava, v vsakem primeru, Janez Lenarčič oditi z mesta stalnega predstavnika Slovenije pri EU-ju, tudi če ne bi postal komisar. Ta odločitev predvsem olajšuje položaj njegovemu nasledniku, ki pa še ni izbran.

Lenarčič z Ursulo von der Leyen o izzivih, ki čakajo Evropsko komisijo