Foto: Reuters
Foto: Reuters

Macron na novinarski konferenci v Parizu ni izključil možnosti dobave tankov leclerc Ukrajini, je pa opozoril, da to ne sme voditi k stopnjevanju konflikta. Opozoril je še, da je treba upoštevati raven usposobljenosti ukrajinskih vojakov, pa tudi, da dobava ne sme okrniti francoske obrambne sposobnosti. Napovedal je, da se bodo o vsem dogovarjali z zavezniki, tudi Nemčijo.

Scholz pa je na vprašanje o tem, ali bo Nemčija Ukrajini vendarle dobavila tanke leopard, dejal le, da se o tem usklajujejo z zavezniki.

Kot poroča francoska tiskovna agencija, pa je po besedah nemške zunanje ministrice Annalene Baerbock Nemčija pripravljena pooblastiti Poljsko, da v Ukrajino pošlje nemško izdelane tanke leopard, če Varšava tako zaprosi.

"Če nam postavijo to vprašanje, potem ne bomo stali na poti," je Baerbock dejala za televizijo LCI po francosko-nemškem srečanju v Parizu. "Zavedamo se, kako pomembni so ti tanki, in zato se o tem zdaj pogovarjamo z našimi partnerji. Poskrbeti moramo, da bodo rešena življenja ljudi in osvobojeno ozemlje Ukrajine," je dodala.

Kijev namreč Nemčijo poziva, naj izda dovoljenje za dobavo teh tankov, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav.

Macron in Scholz za sodelovanje med državama

Voditelja sta se kljub nekaterim nesoglasjem zavzela za sodelovanje med državama. "Nemčija in Francija, ki sta odprli pot sprave, morata biti pionirki pri ponovnem zagonu Evrope," je na pariški univerzi Sorbona dejal Macron.

"Nemško-francoski motor je stroj za kompromise – dobro naoljen, a občasno tudi glasen in zaznamovan s trdim delom," pa je dejal Scholz in državi označil za "vodilni sili združene Evrope".

Macron se je ob tem zavzel za oblikovanje novega energetskega modela, ki bo spodbujal inovacije in nove tehnologije in zagotovil, da bo Evropska unija "geopolitična sila na področjih obrambe, vesolja in diplomacije".

Voditelja sta tudi obljubila, da bosta Pariz in Berlin podpirala Ukrajino za obrambo evropskega miru, "dokler bo to potrebno". "Imperializem Vladimirja Putina ne bo zmagal," je dejal Scholz.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

60 let elizejske pogodbe

V Franciji so s slovesnostjo zaznamovali 60 let elizejske pogodbe, ki je 18 let po koncu druge svetovne vojne zapečatila spravo in potrdila prijateljstvo med poprej sprtima državama.

Pogodbo sta 22. januarja 1966 podpisala takratni nemški zvezni kancler Konrad Adenauer in francoski predsednik Charles de Gaulle.

Skupna seja vlad in srečanje predsednic parlamentov

Popoldne sta se na skupni seji sešli še vladi Francije in Nemčije. Predvidena je bila že jeseni, a so jo zaradi nesoglasij preložili.

Sporočilo je bilo, da mora Unija ob vodilni vlogi Nemčije in Francije, stremeti tudi k neodvisnosti na strateških področjih; pri energetiki, obrambi in oskrbi s hrano. To in prihodnost Unije so bile tudi teme skupne seje nemške in francoske vlade.

V Parizu sta se sešli tudi parlamentarni delegaciji Francije in Nemčije pod vodstvom predsednic parlamentov, Francozinje Yael Braun-Pivet in Nemke Bärbel Bas.

V panteonu sta se poklonili francoski političarki in nekdanji predsednici Evropskega parlamenta Simone Veil, ki sta jo označili za veliko Evropejko in žensko trdnih prepričanj.

Na nasprotnih bregovih glede energetike in obrambnih načrtov

Državi, ki veljata za gonilni sili Evropske unije, sicer nista ves čas složni, saj sta se v preteklem letu razhajali zlasti pri iskanju strategije za kljubovanje porastu cen energije, glede uporabe jedrske energije in oboroževanja na ravni Evrope.

V Parizu med energetsko krizo niso bili zadovoljni z ravnanjem Nemčije, ki je nasprotovala kapici na cene plina in pripravila 200 milijard evrov vreden načrt pomoči podjetjem in gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Države članice EU-ja so naposled sicer dosegle dogovor o cenovni kapici. Prav tako jih je zmotilo vzpostavljanje evropske zračne obrambe 14 držav brez Francije ter načrti izdelave nove generacije evropskih bojnih letal.

60 let elizejske pogodbe