Madžarska vlada je že v preteklosti objavljala plakate, nastrojene proti Sorosu.
Madžarska vlada je že v preteklosti objavljala plakate, nastrojene proti Sorosu. "Ne dovolite Sorosu, da se smeje zadnji," piše na podzemni železnici v Budimpešti. Foto: Reuters
Judith Sargentini
Evropska poslanka Judith Sargentini po predstavitvi poročila o kršitvah Madžarske v Evropskem parlamentu. Foto: EPA
Budimpešta
Septembra letos so v Budimpešti potekale demostracije proti Orbanu. Udeleženci so se z napisom "Hvala Sargentini" evropski poslanki zahvalili za poročilo. Foto: Reuters

Poročilo nizozemske poslanke iz vrst Zelenih Madžarski očita hude kršitve demokracije in evropskih vrednot. Evropski parlament je 12. septembra sprejel poročilo Sargentinijeve in nato sprožil pravni postopek proti Madžarski.

Na isti dan je madžarska vlada podpisala pogodbo z dvema oglaševalskima podjetjema, da "javnost seznanjajo z ukrepi vlade, ki so prednostnega pomena za življenje državljanov", poroča Atlatszo.hu.

Madžarski premier Viktor Orban je po sprejetju poročila Sargentinijevo označil za antisemitko, vodja parlamentarne skupine njegove stranke Fidesz Mate Kocsis pa jo je na tiskovni konferenci obtožil, da dela za ameriškega milijarderja madžarskih korenin Georga Sorosa. Fidesz je na Facebookovi strani sporočil, da je poročilo "Sorosevo maščevanje, ker je madžarska vlada proti migracijam".

18. septembra je provladni dnevnik Magyar Idők poročal, da vlada začenja kampanjo s plakati proti poročilu. "Vlada začenja informacijsko kampanjo, da razjasni vsem: poročilo Sargentinijeve je osnovano na lažeh. Evropski parlament ga je sprejel, da sproži pritisk na madžarsko vlado," je takrat zapisal dnevnik.

Istega dne so na uradni Facebookovi strani madžarske vlade objavili videoposnetek s fotografijami Sargentinijeve, belgijskega evropskega poslanca Guya Verhofstadta in Sorosa z glasovnim posnetkom: "Proimigrantska večina v Evropskem parlamentu nas želi utišati, ker svoj narod in Evropo ščitimo z ograjo. Ne pustimo se jim izsiljevati! Zaščitimo Madžarsko!" Kmalu za tem so madžarski mediji začeli tiskati naslovnice s fotografijami Verhofstadta, Sorosa in Sargentinijeve.

Vlada milijone namenila dvema podjetjema
Pogodba med vlado in dvema oglaševalskima podjetjema je razkrila, da je vlada za kampanjo namenila 5,9 milijarde forintov oziroma 18,2 milijona evrov davkoplačevalskega denarja, čeprav v pogodbi ni neposredno zapisano, da gre za kampanjo proti Sargentinijevi. Podatke pogodb je Atlatszo.hu pridobil na podlagi zahtevka do informacij javnega značaja.

Podjetji New Land Media Kft. in Lounge Design Kft., obe v lasti poslovneža Gyula Balasyja, sta že v preteklosti sodelovali z vlado pri izdelavi podobnih plakatov.