Makedonski poslanci so potrdili francoski predlog. Foto: EPA
Makedonski poslanci so potrdili francoski predlog. Foto: EPA

Kompromisni predlog med drugim predvideva vključitev etničnih Bolgarov v ustavo Severne Makedonije "na enaki ravni z drugimi narodi" in določene spremembe makedonskih zgodovinskih učbenikov.

Za predlog je po navedbah makedonske agencije MIA glasovalo 68 poslancev, proti ni bil nihče. Odločitev je že pozdravil Bruselj, prva medvladna konferenca bo po napovedih v torek.

Opozicija, ki predlogu nasprotuje, je med glasovanjem zapustila dvorano.
Vodja konservativne opozicije Hristijan Mickoski je razočaran; odločitev je označil za sramoto in izdajo nacionalnih interesov. Napovedal je nadaljevanje boja. "Če bomo enotni, bomo zmagali," je dodal na novinarski konferenci v Skopju.

Odločitev parlamenta ni zavezujoča za vlado

Makedonski parlament podprl sporni predlog

Je pa zato poslancem čestital makedonski premier Dimitar Kovačevski in se jim zahvalil. Kot je dodal, bo makedonski jezik "končno odmeval v Evropi". "Ni večjega patriotizma od podpore napredku države in odločitvam, ki so v največjem interesu države in njenih prebivalcev," je še zapisal na Facebooku.

Kot poroča dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin, je imel Kovačevski vnaprej zagotovljeno podporo, odločitev parlamenta tudi ni zavezujoča za vlado. A težje bo uresničil zahtevo Sofije, da v makedonsko ustavo vpiše bolgarsko manjšino, saj je za potrditev te spremembe potrebna dvotretjinska večina, ki pa je Kovačevski nima.

Čestitke iz Bruslja

Odločitev makedonskega parlamenta so spremljali protesti. Foto: EPA
Odločitev makedonskega parlamenta so spremljali protesti. Foto: EPA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je na glasovanje v sobranju odzval na Twitterju. Zapisal je, da odločitev tlakuje pot medvladni konferenci s Severno Makedonijo, ki bo prihodnji teden.

"To je bila zgodovinska priložnost in izkoristili ste jo," pa je zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je obiskala Severno Makedonijo in poslance pozvala, naj potrdijo francoski predlog. V primeru potrditve predloga je obljubila organiziranje politične medvladne konference. "Evropska komisija bo takoj nato začela postopek pregleda pravnega reda EU-ja. To je prvi korak v pogajalskem procesu," je dejala.

Med govorom predsednice Evropske komisije so v Skopju potekali protesti. Policija je protestnikom onemogočila vstop v parlament, jezna množica pa je v policiste metala jajca in ledene kocke.

Zadovoljstvo v Tirani

Zadovoljen je tudi albanski premier Edi Rama, ki pravi, da po tej odločitvi ni več ovir za začetek pristopnih pogajanj med Albanijo in EU-jem.

Makedonski parlament podprl francoski predlog