Michel Barnier. Foto: AP
Michel Barnier. Foto: AP

Med štirimi perečimi točkami razhajanj, ki jih je treba rešiti, da bo mogoč napredek, je izpostavil enake konkurenčne pogoje in ribištvo. Poleg omenjenih dveh je med štirimi ključnimi izzivi Barnier navedel še pravosodno in policijsko sodelovanje v kazenskih zadevah ter način upravljanja novih odnosov, pri čemer želi Unija en krovni sporazum, britanska stran pa več sektorskih.

V prvem krogu pogajanj so po Barnierjevih besedah opredelili skupne točke in točke razhajanj v okviru enajstih pogajalskih skupin, med katerimi so trgovina z blagom, enaki konkurenčni pogoji, promet, ribištvo ter mobilnost in koordinacija socialne varnosti.

Na zahtevo britanske strani med njimi ni sodelovanja na področju zunanje politike, varnosti in obrambe. Barnier je sicer danes dejal, da je mogoče to področje v pogajanja vključiti tudi v poznejši fazi, če bo britanska stran to želela.

Na Otoku vlada precej zaskrbljenosti glede brexita. Foto: AP
Na Otoku vlada precej zaskrbljenosti glede brexita. Foto: AP

Nujna je doslednost

Barnier je poudaril tudi, da je nujno dosledno uresničevati ločitveni sporazum, češ da to vprašanje ni nikakršna banalnost. Nad izvajanjem sporazuma bo bedel mešani odbor, ki se bo prvič sešel 30. marca. EU bo v njem zastopal podpredsednik komisije Maroš Šefčovič, britansko stran pa predvidoma Michael Gove.

Barnier je tudi opozoril, da se ne sme podcenjevati tega, da Združenega kraljestva 1. januarja prihodnje leto ne bo več v notranjem trgu in carinski uniji, če bo britanski premier Boris Johnson vztrajal pri tem, da noče podaljšati prehodnega obdobja.

Da so med stranema v pogajanjih "pomembna razhajanja", je poudarila tudi Velika Britanija, ob tem pa izpostavila "konstruktiven ton" v pogovorih. "Zdaj imamo dobro predstavo o izhodiščih obeh strani. To bodo težka pogajanja - gre šele za prvi krog," je sporočila britanska vlada.

Navedli so še, da se na nekaterih področjih strani do določene stopnje strinjata. Med tistimi, kjer je po mnenju Londona največ razhajanj, pa britanska vlada podobno kot Barnier izpostavlja ribištvo, sodelovanje v kazenskih zadevah ter način upravljanja novih odnosov.

Novi sporazum je tako treba skleniti do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem državljani in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva brexita še ne občutijo. Predhodno obdobje je mogoče podaljšati za eno ali dve leti.

EU v pogajalskem mandatu izpostavlja, da mora glede na geografsko bližino z Združenim kraljestvom in njuno gospodarsko soodvisnost prihodnje partnerstvo temeljiti na enakih konkurenčnih pogojih s ciljem odprte in poštene konkurence, kar pomeni spoštovanje evropskih pravil.