Hrvaški predsednik meni, da bo moralo o sporu med državama odločati Meddržavno sodišče v Haagu. Foto: EPA
Hrvaški predsednik meni, da bo moralo o sporu med državama odločati Meddržavno sodišče v Haagu. Foto: EPA
Gordan Jandroković
Gordan Jandroković ima slovenske zahteve za nesprejemljive. Foto: EPA
Pahor o odnosih s Hrvaško

Hkrati je ponovil, da je spor glede meje med državama treba urediti pred mednarodnimi institucijami, če ga ni mogoče rešiti v medsebojnih pogajanjih. "Upam, da bodo tudi naši prijatelji Slovenci dojeli, da moramo odprta vprašanja rešiti z mednarodno pomočjo ali sami, ne da bi to vplivalo na hrvaško pot v EU", je povedal hrvaški predsednik.

Ob tem se je tudi vprašal: "Ko je Slovenija vstopala v EU, kako to, da takrat niso postavljali vprašanj o mejah? Treba je biti načelen. Hrvaška pričakuje od Slovenije, da bo načelna." Na vprašanje, ali bo v petek Hrvaška odprla deset novih poglavij glede pristopanja k EU-ju in jih glede na slovensko blokado pet zaprla, odgovoril, da je to težko predvideti.

Po njegovih besedah je treba bilateralne težave reševati dvostransko in jih ni dobro povezovati s hrvaško potjo v Unijo. "Glede na to, da so stališča diametralno nasprotna, preostaja, da se vplete mednarodni dejavnik, to pa je Meddržavno sodišče v Haagu. Potem bosta zadovoljni tako Slovenija kot Hrvaška," je še dodal Mesić.

Slovenska opozorila močno odmevajo
Sicer pa opozorila iz Slovenije glede možnosti blokade hrvaškega vstopanja v Unijo, če Zagreb ne bo izpolnil slovenskih zahtev, pri naših sosedih močno odmevajo. Po poročanju HRT-ja je hrvaški minister za zunanje zadeve in evropske integracije Gordan Jandroković izjavil, da Slovenija očitno izrablja odprto mejno vprašanje med državama za politični pritisk na Hrvaško v pogajalskem procesu za vstop v EU, kar pa ni niti sprejemljivo niti v duhu Evropske unije.

Ob tem je dodal, da Sloveniji ne zadošča hrvaško sprejemanje francoske pobude, po kateri bi Hrvati s posebno izjavo potrdili, da v pristopnih pogajanjih ne bodo prejudicirali meje s Slovenijo. Slovenci zahtevajo, je dejal, da se hrvaški dokumenti, ki se pojavljajo v pogajalskem procesu, ne smejo uporabiti v postopkih, s katerimi se bo določala meja med državama. To je za Hrvaško nesprejemljivo, saj bi to oslabilo njeno pogajalsko pozicijo pri reševanju mejnega vprašanja.

Jandroković je še poudaril, da bo Hrvaška nadaljevala notranje reforme in pogajanja v poglavjih, ki niso "kontaminirana".

Pahor zagrozil z rdečo lučjo
Kot je znano, je hrvaški premier Ivo Sanader v četrtek pred vrhom voditeljev držav Evropske unije dejal, da je pripravljen podpisati predlog, ki ga je pripravilo francosko predsedstvo, da nobeden izmed dokumentov v pogajanjih z EU-jem ne bo prejudiciral meje. Vendar pa je Slovenija namesto tega pripravila svoj, dopolnjen predlog, ki ga je premier Borut Pahor opisal kot kompleksno in zahtevno politično in pravno besedilo s pogoji za rešitev vprašanj prejudiciranja meje, ki jih mora Hrvaška izpolnjevati. V nasprotnem primeru je Pahor Hrvaški zagrozil z rdečo lučjo.

V zvezi s tem se je oglasil tudi vodja opozicije Janez Janša, ki je dejal, da ne izključuje možnosti za referendum o vstopu Hrvaške v EU. O približavanju Hrvaške EU-ju se je pogovarjal tudi s Sanaderjem in ga opozoril, da stališč Slovenije ne smejo jemati prelahko.

B. R./M. R.

Pahor o odnosih s Hrvaško