Predsednik države Türk in predsednik hrvaške vlade Sanader sta govorila tudi o hrvaškem vstopu v zvezo Nato. Foto: vlada.hr
Predsednik države Türk in predsednik hrvaške vlade Sanader sta govorila tudi o hrvaškem vstopu v zvezo Nato. Foto: vlada.hr
Türk in Mesić sta se do zdaj neuradno srečala februarja na Otočcu in maja na Ohridu. Foto: Reuters
Za Hrvaško je pomembno sporočilo, da s predsednikom odhaja na pot tudi novi zunanji minister, ki je z izbiro Zagreba za svoj prvi obisk v tujini nakazal, da bodo odnosi s Hrvaško enaizmed prioritet nove vlade. Foto: MMC RTV SLO
Gosta o Türkovem obisku
Türk prvič uradno na Hrvaškem

Hrvaški premier je slovenskega predsednika, ki je na svojem prvem uradnem obisku na Hrvaškem, sprejel na delovnem kosilu. Med njim sta se pogovarjal tudi o nadaljnem sodelovanju med državama, ki je sploh pomembna prav sedaj, v času pogajanja naše južne sosede z EU.

Ob tem sta poudarila prijateljski odnos med državama in njihovimi državljani, kar je tudi temelj za skupno evropsko prihodnost. Sanader in Türk sta na kosilu omenila še skorajšnji vstop Hrvaške v zveze Nato, zaščito manjšin in kulturno sodelovanje.

Türka, ki ga spremlja tudi novi zunanji minister Samuel Žbogar, je pred svojim uradom z vojaškimi častmi sprejel hrvaški kolega Stipe Mesić, s katerim sta se strinjala, da je sodelovanje med državama dobro, lahko pa bi bilo še boljše. Türk je na srečanju dejal, da v Zagreb ni prišel s posebnimi doplomatskimi pobudami, saj bo o tem razmislila nova slovenska vlada.

Slovenski predsednik se bo sešel tudi s predsednikom sabora Lukom Bebićem. Pozno popoldne je predvideno tudi srečanje s predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem, zatem pa bo na programu še predavanje "Varnostni svet ZN-a danes in jutri" v Narodnem domu.

Tretje srečanje, a prvo uradno
Predsednika obeh držav sta se do zdaj (neuradno) sešla dvakrat, in sicer februarja na neformalnem sestanku na Otočcu in maja ob robu srečanja predsednikov srednjeevropskih držav na Ohridu. Maja je bilo dogovorjeno tudi srečanje v Zagrebu, a so ga preložili.

Dvostranska vprašanja bodo glavna tema današnjih pogovorov, še posebej način reševanja vprašanja meddržavne meje, pa tudi hrvaško približevanje EU-ju, kjer se je v zadnjem času prav zaradi vprašanja meje zgodil zastoj.

Ali se začenja novo obdobje v odnosih med državama?
Hrvaška je prepričana, da z novo slovensko vlado lahko nastopi novo obdobje v odnosih med državama. Ne pričakujejo sicer bistvenih sprememb slovenske politike do Hrvaške, pričakujejo pa več uglajenosti in ne skrivajo zadovoljstva, ker jim ne bo več treba imeti opravka z Ruplovo neposrednostjo.

Pomembno sporočilo je tudi, da s predsednikom odhaja na pot novi zunanji minister, ki je z izbiro Zagreba za svoj prvi obisk v tujini nakazal, da bodo odnosi s Hrvaško ena izmed prednostnih nalog nove vlade, poroča Radio Slovenija.

B. K./S. Z.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate nekaj utrinkov z obiska.

Gosta o Türkovem obisku
Türk prvič uradno na Hrvaškem