Predsednica Evropskega parlamenta je napovedala temeljito notranjo preiskavo. Foto: EPA
Predsednica Evropskega parlamenta je napovedala temeljito notranjo preiskavo. Foto: EPA

Ob začetku plenarnega zasedanja v Strasbourgu je Metsola napovedala, se bo v torek sešla konferenca predsednikov, ki naj bi sprožila postopek za razrešitev grške evroposlanke Eve Kaili z mesta podpredsednice. Zaradi preiskave v parlamentu tudi ne bo razprave o vizumski liberalizaciji za Katar, saj je bilo poročilo poslano nazaj odboru, je dejala.

Pri tem je poudarila, da afera, v preiskavi katere so belgijski organi pregona zaradi obtožb o korupciji pridržali štiri ljudi, med njimi tudi Kaili, ni stvar levice ali desnice. Poslance je pozvala, naj afere ne izkoriščajo v politične namene oziroma za nabiranje političnih točk.

Kot je opozorila, se sovražniki demokracije, za katere je grožnja sam obstoj tega parlamenta, ne bodo ustavili pred ničimer. "Ti zlonamerni akterji, povezani z avtokratskimi tretjimi državami, so domnevno uporabili orožje nevladnih organizacij, sindikatov, posameznikov, pomočnikov in poslancev Evropskega parlamenta, da bi obvladali naše procese," je dejala. Vendar njihovi zlonamerni načrti niso uspeli, je dodala.

Notranja preiskava v parlamentu bo po njenih besedah preučila vsa dejstva in zagotovila, da se bo reformiral. Preverili bomo, kdo ima dostop do institucije, kako se te organizacije financirajo, kakšne povezave imajo s tretjimi državami, zahtevali večjo preglednost srečanj s tujimi akterji in kdo je z njimi povezan, je naštela. "Pretresli bomo ta parlament," je dodala Metsola.

Evropski poslanci so se na plenarnem zasedanju strinjali, da razpravo o korupcijskem škandalu in širši potrebi po preglednosti in odgovornosti v evropskih institucijah uvrstijo na dnevni red zasedanja v torek popoldne. O resoluciji pa bodo glasovali v četrtek.

Tanja Fajon: Bila sem zelo šokirana

Slovensko zunanjo ministrico in predsednico SD-ja Tanjo Fajon je vest o domnevni vpletenosti nekdanje kolegice v Evropskem parlamentu Eve Kaili v afero zelo šokirala. Poudarila je, da je treba v instituciji, kot je Evropski parlament, ohranjati ničelno stopnjo tolerance do korupcije.

"Priznam, da sem bila zelo šokirana. Vsako takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo in mora biti kaznovano," je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU-ja povedala Fajon. Dodala je, da sta v času, ko je bila tudi sama evropska poslanka, veliko sodelovali. Kaili pa pozna kot marljivo in dobro kolegico, je dejala v izjavi za STA.

Njena domnevna vpletenost v primer korupcije je znova vrgla zelo slabo luč na celotno institucijo, kar bo pomenilo veliko težkih razprav in zaostrovanje meril ničelne tolerance do korupcije.

Ravnanje enega posameznika sicer po njenem mnenju ne more preprosto vreči črne sence na celotno politično skupino, saj bi to bilo nepošteno.

Preiskave v Evropskem parlamentu

V okviru preiskave suma podkupovanja v Evropskem parlamentu z namenom vplivanja na njegove odločitve je v ponedeljek popoldne belgijska policija prvič preiskala prostore parlamenta v Bruslju, so sporočili z belgijskega državnega tožilstva. Cilj preiskave je bil zaseg podatkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnili so, da so bili od petka, ko so prijeli osumljence, računalniški viri desetih parlamentarnih sodelavcev zamrznjeni, da bi preprečili izginotje podatkov, potrebnih za preiskavo. Prav tako so bile zapečatene njihove pisarne.

Sporočili so, da je bila to dvajseta preiskava v štirih dneh v Belgiji v okviru preiskave suma podkupnin, ki sta jih po poročanju medijev plačevala Katar in Maroko. 19 preiskav so izvedli na zasebnih domovih.

S tožilstva so tudi sporočili, da so doslej trem osumljencem na treh različnih lokacijah zasegli več sto tisoč evrov, in sicer "600.000 evrov na domu enega od osumljencev, več sto tisoč evrov v kovčku, zaseženem v sobi enega od bruseljskih hotelov, ter približno 150.000 evrov v stanovanju enega od evropskih poslancev".

Tožilstvo je še sporočilo, da so v nedeljo ob podpori Eurojusta preiskave potekale tudi v Italiji. Italijanska tiskovna agencija Ansa poroča, da je finančna policija v nedeljo in ponedeljek opravila več preiskav na domovih v Milanu in njegovi okolici, ki so povezani s pridržanim nekdanjim evropskim poslancem Antoniom Panzerijem in njegovo družino.

Pogovor z Lojzetom Peterletom in Klemnom Grošljem o korupcijski aferi
Katar naj bi s podkupovanjem evropskih politikov, tudi Eve Kaili, skušal izboljšati svojo podobo v javnosti. Foto: Reuters
Katar naj bi s podkupovanjem evropskih politikov, tudi Eve Kaili, skušal izboljšati svojo podobo v javnosti. Foto: Reuters

Grčija zamrznila premoženje podpredsednice Evropskega parlamenta

Grške oblasti so zamrznile vse premoženje podpredsednice Evropskega parlamenta Eve Kaili, ki je obtožena vpletenosti v korupcijski škandal o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja Katarja na politične odločitve v EU-ju.

Ukrep, ki so ga sprejele grške oblasti, velja tudi za njene sorodnike in vključuje vse bančne račune, podjetja in drugo finančno premoženje, je povedal predsednik grškega organa za preprečevanje pranja denarja Haralambos Vurliotis. Grške banke in državne službe so bile že obveščene o odločitvi, je dodal.

V odzivu na škandal je visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell danes pred začetkom zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v Bruslju ponovno izrazil zaskrbljenost glede domnevne korupcije v parlamentu.

"Spoprijemamo se z nekaterimi dogodki, z nekaterimi dejstvi, ki me kot nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta zagotovo skrbijo," je poudaril. Na vprašanje, ali bo škandal vplival na odnose EU-ja s Katarjem, je sicer odgovoril, da je treba ukrepe sprejemati na podlagi jasnih dokazov.

Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dejala, da so obtožbe o korupciji proti Kailijevi zelo skrb vzbujajoče. "Gre za vprašanje zaupanja ljudi v naše institucije," je povedala in dodala, da komisija zdaj preverja svoj register, v katerem so dokumentirana vsa srečanja komisarjev in njihovega osebja. Hkrati je še ponovila, da je že pred časom predlagala ustanovitev neodvisnega etičnega organa za vse institucije EU-ja.

"To je res neverjeten dogodek. Zadevo je treba nemudoma razčistiti s polno močjo zakonodaje. Česa takega že dolgo nismo doživeli," pa je pred zasedanjem dejala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in opozorila, da gre za vprašanje verodostojnosti Evrope.

Z avstrijskim zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom sta se strinjala, da mora biti zadeva zdaj prepuščena sodišču, ki naj čim prej zagotovi pojasnila.

V Bruslju so v preteklih dneh v okviru preiskave obtožb o domnevnem podkupovanju, pranju denarja in poskusih vplivanja Katarja, ki trenutno gosti svetovno prvenstvo v nogometu, na politične odločitve v EU-ja, pridržali šest ljudi.

Za štiri od njih, med njimi tudi Evo Kaili iz vrst politične skupine socialistov in demokratov (S & D), so v nedeljo odredili pripor. Kailijevi je predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola že odvzela vsa pooblastila in pristojnosti, pri tem pa poudarila, da parlament odločno nasprotuje korupciji in bo pri preiskavi v celoti sodeloval z vsemi organi.

Korupcijska afera pretresla Evropski parlament